Спасо-Преображенський собор

Мурований собор засновано 1776 р. на місці однойменного дерев’яного храму й освячено 1788 р. Збудовано коштом Я.Шубського, Є.Парафієвської та Ф.Філоненка. Храм був двоповерховим: у нижньому поверсі – престол Преображення Господнього, у верхньому – престол Благовіщення богородиці. Собор перебудовано в 1858 р. Протягом 1882 – 1892 рр. коштом сумського купця Д.Суханова за проектом архітектора М.Ловцова проведено радикальну реконструкцію собору зі значним розширенням його і прибудовою в 1882 – 1885 рр. дзвіниці заввишки 56 м. Нині собор має два бічні вівтарі – Благовіщенський і Дмитрівський.

Собор розташований біля головної вулиці історичного середмістя, а соборна дзвіниця виходить на червону лінію забудови Споруда є головною містобудівною домінантою м.Сум.

Собор – однобаневий, хрещатий у плані, видовжений вздовж осі захід – схід, з масивною півкруглоюапсидою, оточеною галереєю. Центральний об’єм собору – восьмигранний, перекритий еліпсоїдною позолоченою банею на циліндричному підбаннику. Архітектура витримана у стильових формах історизму з контамінацією класицистичної структури й декору з неороманськими й необароковими деталями. Трансепт виділено на бічних фасадах трикутними фронтонами. Біля основи щцбанника, оточеного спареними ко-лонами коринфського ордера, встановлено чавунні статуї апостолів Петра, Івана, Якова й Андрія. Домінантою споруди є п’ятиярусна дзвіниця з угнутими гранями, яка прилягає до собору з заходу під кутом. Верхні яруси дзвіниці з арковими вирізами для дзвонів фланковано пучками колон коринфського ордера.

Велику мистецьку цінність становить інтер’єр пам’ятки з трьома різьбленими іконостасами – головним чотириярусним та бічними триярусними – з різнобарвного мармуру (білого, світло-сірого, світло- й темно-рожевого) та червоного граніту в цокольних частинах. Шість колон головного іконостаса зроблено з малахіту. Архітектурно-просторова композиція й орнаментальні мотиви іконостаса мають яскраво виявлений еклектичний характер. Ікони головного іконостаса виконані художником В.Маковським.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 219 – 220.