Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 960:842 піксел

Церква Покрови збудована в 1783 – 1790 рр. [Таранушенко С.А. Пам’ятки архітектури Слобожанщини 17 – 18 ст. – Питання історії архітектури і будівельної техніки України”, К., 1959 р.].

Церква Покрови 1783 р. мала план у вигляді восьмикутного бабинця, восьмикутної нави та восьмикутного вівтаря [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 12, 39, 83].

Аналогичные трехкамерные, трехкупольные храмы с различными вариациями строились и в других местах Левобережья, но большинство их не сохранилось (Николаевская церковь в Харькове, 1770 г., собор Хорошевского монастыря, 1759 г., Покровская церковь в Сумах, 1783 г., собор Змиевского казачьего монастыря, 1766 г.; Воскресенская церковь в Славянске, 1775 и др.). [Цапенко М.П. Архитектура левобережной Украины 17 – 18 вв. – М. Стройиздат, 1967 г., с. 138].

Довідка: [Зруйнована у 1930 р.]

Альбом Олега Кривцова «Покровська церква в Сумах» . [Наведене у наc фото поч. 20 ст. – з цього альбому.]

Церква зруйнована в 1930 р. Мурована триярусна дзвіниця збудована перед західним фасадом церкви в 1821 році. В ній розміщувалась окрема церква Введення. Дзвіниця знищена одночасно із церквою.