2009 р. В Сумах зруйнували пам’ятник Леніну поряд з відділом міліції

Алла Федорина

Дата: 13.02.2009

У Сумах невідомі в ніч з 10 на 11 лютого зруйнували пам‘ятник Леніну, встановлений на вулиці Миру обласного центру біля Будинку культури «Хімік» ВАТ «Сумихімпром» в 1958 році. Про це повідомив помічник начальника Сумського міського відділу міліції Володимир Кузьменко.

За його словами, інформація від місцевих жителів про руйнування 6-метрового пам‘ятника почала надходити близько 6:00. На місце події виїхала оперативно-слідча група Зарічного райвідділу міліції, яка виявила, що на площі перед БК залишився постамент, а сам пам‘ятник Леніну в розбитому стані лежить поряд. Причому, звідси зникла голова пам‘ятника.

Прикметно, що поряд з місцем НП розташований райвідділ міліції і будівля факультету університету внутрішніх справ. Представники правоохоронних органів оглянули місце події і опитали свідків. За даним фактом проводиться перевірка.

За інформацією Сумського міськкому КПУ, в 2008 році на Сумщині від рук невідомих постраждали або були повністю зруйновані шість пам‘ятників Леніну.

В Черкасах в ніч з 27 на 28 листопада 2008 р., невідомі також зруйнували пам’ятник Леніну. Монумент був встановлений в 1965 році на центральній площі міста перед будівлею облдержадміністрації.

Перша спроба демонтувати пам’ятник була зроблена в ніч з 2 на 3 жовтня. У зв’язку з цим 11 листопада міськрада звернулася в УМВС області з вимогою забезпечити цілодобову охорону пам’ятника від незаконних посягань. Цього разу близько 4 години ночі до пам’ятника Леніна під’їхав баштовий кран, і невідомі особи почали незаконний демонтаж.

Пам’ятник підчепили на троси і почали піднімати, проте троси не витримали ваги пам’ятника, він зірвався і впавши розбився на дрібні шматки. За твердженням голови обласного комітету Комуністичної партії Віктора Роєнка, міліція не перешкоджала особам, що здійснювали демонтаж і руйнування пам’ятника.

Відповідно до Указу Президента України Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям постановлялось вжити в установленому порядку заходів щодо демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та політичних репресій, а також щодо перейменування в установленому порядку вулиць, площ, провулків, проспектів, парків та скверів у населених пунктах України, назви яких пов’язані з такими особами.

* * * * *

Яким шляхом підемо, товариші?

У Сумах зруйнували черговий пам’ятник Леніну

Пам’ятник Леніну біля Будинку культури «Хімік» минулого року відзначив п’ятдесятиліття з часу встановлення. Піввіку вождь традиційно вказував дорогу «товаришам». Тепер із цим буде складніше, бо від радянського ідола минулого століття залишилися на постаменті лише ноги. Недавньої ночі пам’ятник перетворився на купу уламків.

«Навряд чи це можна вважати просто хуліганством, – говорить співробітник Центру громадських зв’язків обласного управління міліції Ельвіра Біганова. – Адже для того, щоб так зруйнувати пам’ятник, потрібно було застосувати техніку».

У міськкомі КПУ наругу над пам’ятниками називають нищенням історії. Втім зносити «до основанья» навчив наш народ саме Володимир Ілліч.

Минулого року на Сумщині постраждало шість Ленінів. Жодного винного в цьому затримати не вдалося.

Джерело: “Газета.ua”