2009 р. Закарпатського тисячолітнього дуба можуть визнати національним деревом України

Дата: 18.09.2009

У селі Стужиця Великоберезнянського району Закарпатської області, за результатами перепису найстаріших дерев України, зафіксовано найстаріший в Україні дуб віком 1100-1200 років. Йому Київський еколого-культурний центр пропонує присвоїти звання “Національне дерево України”. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі КЕКЦ.

9 вересня 2009 Київський еколого-культурний центр та “Екоправо-Київ” провели прес-конференцію “В Україні розпочався перепис найстаріших дерев”. Директор КЕКЦ Владмир Борейко познайомив журналістів з цікавими першими результатами перепису – вже виявлено 16 дерев, вік яких – 1000 років. Це 8 дубів, два фісташки, три тиси, один суничник і два ялівці. Такі дерева ростуть у Криму, Черкаській, Закарпатській, Львівській і Рівненській областях.

Також було виявлено 8 лип, що мають вік 600-900 років. Найстарішою виявилася липа Богдана Хмельницького у селі Дениси Тернопільської області. Їй близько 900 років.