2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перші відомості датуються 1376 р. 1 Згадується церква і у податкових документах 1507-1564 рр. 2 У 1724 р. було зведено наступну дерев’яну будівлю. 3 У1816 р. коштом священика Іллі Зборовицького зведено нову дерев’яну церкву. 4 Ремонтувалася у 1870 р. 5 З 1875 – православна. У 1908 р. громада звернулася до єпархіального управління з просьбою про будову нової, але розмови завершились ремонтом старої будівлі. 6 У 1912 р. наказ на проектування нового храму отримав єпархіальний архітектор Александр Пуринґ, 7 а у 1914 – новопризначений Євген Чиж. 8 Зачинена у міжвоєнний період. Православна парафія відновлена у 1939-1944 рр. 9 З 1945 р. – костел Різдва Пр. Богородиці, перебудована у 1947 р. 10

Розташована скраю села при дорозі, над Бугом. Первісно складалася з ширшої квадратової нави, вужчого квадратового бабинця з заходу та вужчого гранчастого вівтаря зі сходу. При перебудові 1947 р. бабинець ліквідовано, а наву розширено в західну сторону на довжину бабинця. При вівтарі з півночі – невелика прямокутна захристія. Вкрита церква двосхилим дахом над навою (над добудованою частиною – гребінь даху трошки понижений) і п’ятисхилим з нижчим гребенем над вівтарем. Гребінь даху нави вінчає посередині сиґнатурка з маківкою. Всі стіни шальовані вертикально дошками і лиштвами. В інтер’єрі приміщення перекриті сегментними псевдосклепіннями. Внутрішній вистрій втрачено.

На північ від церкви розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця, сучасна їй, з відкритою голосниковою аркадою на другому ярусі, вкрита наметовим дахом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 235.

3. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 47-48.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 436, аркуш 6.

5. Там само.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2260.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2357.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 237, аркуш 13.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

10. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 25.