2009 р. На Львівщині розпочали роботи з ремонту садиби-музею родини Бандерів

Дата: 17.08.2009

Розпочалися роботи з ремонту будинку садиби-музею родини Бандерів у Стрию, що на Львівщині. Освоюються перші 80 тисяч гривень. Усього ж на облаштування садиби-музею заплановано понад 300 тисяч гривень з міського та обласного бюджетів, – інформує власкор ZAXID.NET.

Насамперед проводиться заміна вікон, гідроізоляція фундаменту, ремонт фасаду будинку. За словами начальника відділу капітального будівництва Стрийського міськвиконкому Івана Лебідя, об’єм роботи великий, адже будівля в жахливому стані – дерев’яна, без відповідного фасаду, потребує капітального ремонту.

Нагадаємо, що право облаштувати садибу-музей на вул. Львівській, 20 у м. Стрию громада райцентру виборювала з 2001 року. Саме у цьому будинку народився батько Бандери, тут свої гімназійні роки провів Степан Бандера. У свій час будинок був націоналізований і знаходився в обласному підпорядкуванні. Відтак, його передали у власність територіальної громади Стрийського району і там була розташована інкубаторна станція. І тільки у 2008 році напередодні 100-річчя Степана Бандери районна влада передала будівлю на баланс міста.

У 2001 році за кошти професора економіки з Філадельфії Володимира Бандери та української діаспори в США через посередництво Стрийського товариства “Садиба-музей родини Бандерів”, було проведено благоустрій території, що прилягає до садиби й урочисто відкрито скверик перед будинком.