2009 р. Музей Степана Бандери на Львівщині заплановано відкрити у грудні

Дата: 11.11.2009

На завершення музею родини Бандерів у Стрию на Львівщині з п’яти кімнат та підвального приміщення, який планують урочисто відкрити наприкінці грудня, потрібно 40 тис. грн. Як повідомив власкор ZAXID.NET, цього року на капітальний ремонт приміщення по вул. Львівській, 20, де колись мешкав юний Степан Бандера з батьками, виділили 50 тисяч гривень з міського бюджету Стрия з фонду річного розвитку та 247,8 тисяч надійшли від Львівської ОДА.

Ремонт триває з серпня поточного року. Проводиться укріплення фундаменту, гідроізоляція, заміна вікон та дверей, зовнішні та внутрішні роботи. Щоб встигнути вчасно і в повному обсязі розмістити експозиційний матеріал влада звернулася до всіх бажаючих внести й свою лепту у відкриття першого в Україні музею родини Бандерів на історичній батьківщині. Є ідея встановити дошку з іменами всіх жертводавців.

Довiдка ZAXID.NET. Міська влада м. Стрия протягом двох років добивалася передачі приміщення по вул. Львівській, 20 у райцентрі на свій баланс. Свого часу будинок був націоналізований і знаходився в обласному підпорядкуванні. Відтак, будівлю передали у власність територіальної громади Стрийського району де було розміщено інкубаторну станцію.

У 2001 році в Стрию було офіційно відкрито сквер біля будинку, де мешкала родина Бандерів, за кошти професора економіки із Філадельфії Володимира Бандери та представників української діаспори через посередництво стрийського товариства “Садиба-музей родини Бандерів”.