Кафедра проповідника

7 czerwca 2005 roku w Kościele Parafialnym św. Elżbiety została zdemontowana ambona, i poddana generalnej konserwacji. Przeprowadził ją Jan Kowalczyk – konserwator dzieł sztuki.

Zabytkowa, barokowa ambona powstała po roku 1683. Jest wykonana z drewna – malowana i złocona (wymiary: wysokość 5,5 m, szerokość 3,5 m). Ma kształt czworoboczny, a na jej ścianach umieszczone są w prostokątnych płycinach postacie Ewangelistów, oddzielone od siebie kręconymi, korynckimi kolumienkami. Dolna część ambony jest dekorowana główkami aniołków i zwisającymi szyszkami. Na zaplecku, w profilowanej, prostokątnej płycinie (ujętej po bokach w bogatą dekorację o motywie małżowinowo-chrzą-stkowym), umieszczona została rzeźba Chrystusa Króla.

Wieloboczny baldachim (przechodzący w kopułę) jest zwieńczony latarnią z promienistą glorią na szczycie.

Konserwacja ambony trwa około rok. W ostatnich dniach marca wróciła w okazałej szacie na swoje miejsce.