Каплиці

Starosądeckie kapliczki

KAPLICZKA ŚW. JANA NEPOMUCENA na tzw. Kamieńcu przy ul. Jana Pawła II. Znajduje się tuż za pierwszym domem po przekroczeniu Popradu i skierowaniu się w lewo do Starego Sącza. Wzniesiona w końcu XVIII w. Jest to niewielka późnobarokowa budowla murowana z półkolistą absydą. Fasada ujęta przez parę półkolumn wspierających wolutowy szczyt. We wnętrzu późnobarokowa drewniana figura Jana Nepomucena.

KAPLICA ŚW. KINGI – otoczona szczególną czcią ze względu na bijące spod niej kultowe źródełko. Wzniesiona w 1779 r. na miejscu wcześniej drewnianej. Jest to niewielka późnobarokowa budowla murowana o formie płytkiej przesklepionej absydy, w której umieszczona jest rzeźba patronki źródełka i miasta. Kapliczka znajduje się na tzw. Podmajerzu. Dojście do niej od baszty w murach obronnych za strzałkami ok. 100 m.

KAPLICA ŚW. KRZYŻA u zbiegu ulic 11-go Listopada i Szczęsnego Morawskiego. Zbudowana z 1809 r. na miejscu dawnego przyszpitalnego kościółka drewnianego. Fasada zwieńczona wieżyczką. Ze względu na, figurę Św. Floriana umieszczoną na zewnętrznej stronie absydy nazwana jest przez ludność kapliczką Św. Floriana.

KAPLICA PW. PRZYMIERZA PAŃSKIEGO znajduje się za obecnym blokowym Osiedlem Słonecznym (ul. Podegrodzka). Kapliczka zbudowana została z 1906 r. na miejscu drewnianej. Jest to niewielka budowla w stylu późnego historyzmu o elementach neogotyckich i manierystycznych. Fasada o bardzo wysmukłych proporcjach artykułowana jest gzymsami i pilastrami. Na szczycie mała sygnaturka. Kapliczka ta w zasadzie jest pod wezwaniem Św. Antoniego, lecz ze względu na widniejącą na fasadzie płaskorzeźbę przedstawiającą Przemienienie Pańskie – tak się popularnie nazywa.

KAPLICA PW. NAJŚWIĘTSZEJ MARII PANNY WSPOMOŻENIA WIERNYCH na osiedlu Cyganowice (ok. 2,5 km do Rynku). Ufundowana przez mieszkańców w 1812 r. Jest to budowla o cechach barokowo – klasycystycznych z półkolistą absydą. W fasadzie zaokrąglone narożniki, portal z klasycznymi drzwiami oraz trójkątny szczyt z sygnaturką. We wnętrzu rzeźba Matki Bożej.

Z kapliczek przydrożnych na szczególną uwagę zasługuje barokowa kapliczka przy murach klasztornych z figurą Chrystusa Miłosiernego.