Церква св.П’ятниці

Церква св.П’ятниці

Розмір зображення: 640:434 піксел

Церква св.П’ятниці невідомої дати на П’ятницькому передмісті [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 218].

П’ятницька церква та дзвіниця 17 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св. Параскеви 1440 р., 17 ст. на передмісті Стара Ропа [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 120].

П’ятницька церква 1440 р. (дерев.) та дзвіниця 17 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Влаштування церков-каплиць над притвором має глибокі давньоруські традиції. Особливо показавою є Спаська церква Єфросиніївського монастиря в Полоцьку, збудована в 50-х роках XII ст., де на хорах споруджено дві мініатюрні каплиці, завершені зімкнутим восьмигранним склепінням над восьмериком, що через плоскі трикутні паруси виростає з четверика основи [Раппопорт П. А. Русская архитектура X – XIII вв.: Каталог памятников. – Ленинград, 1982. – С. 96 – 98], тобто використано технічний прийом, характерний для дерев’яного будівництва [Логвин Г. Н. О деревянном зодчестве домонгольской Руси. – С. 154 – 156]. Найбільш близька по аналогії П’ятницька церква у с. Стара Сіль Старосамбірського р-ну, споруджена, можливо, ще у 1440 р., перебудована у XVII ст., в якої верх над навою покритий чотиригранним низьким наметом, а верх над бабинцем типу «восьмерик на четверику» покритий восьмигранним стіжком.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 227.

Довідка на сайті