2009 р. Стара Сіль

Дата: 18.02.2009

Стара Сіль – селище міського типу Старосамбірського району Львівської області, перша згадка про яке датується 1255 роком. У 1421 році Стара Сіль отримує Магдебурзьке право, а заодно і назву Зальцброк. Тоді ж містечко починає сильно розвиватись, а все завдяки родовищам солі, торгівля якою була дуже вигідною в ті часи. Проте в середині ХІХ століття запаси солі в родовищах вичерпуються, а містечко починає втрачати стратегічне значення і поступово занепадає. До нашого часу в Старій Солі збереглися три архітектурні пам’ятки: дві дерев’яні церкви і костел.

П’ятницька церква

Якщо дивитись на фото, то П’ятницька церква виглядає як нова, а побудована вона була у 1440 (!!!) році, принаймі так каже ПГА. Єдиний конфуз щодо дати побудови викликає таблиця пам’ятки на церкві, на якій вказано ХVІІ століття, проте в більшості джерел вказується таки 1440 рік, а як воно є насправді мені невідомо.

Воскресенська церква

Храм Воскресіння Господнього значно молодший від своєї сусідки, його було зведено у ХVІІ столітті. Ця церква також є пам’яткою архітектури. Своїм зовнішнім виглядом вона значно поступається П’ятницькій церкві, проте схоже, що по трохи їй починають надавати первісного вигляду, принаймі з однієї частини зняли бляхову обшивку і покрили гонтом.

Михайлівський костел

Згідно більшості джерел оборонний Михайлівський костел було побудовано у 1660 році, проте існують відомості, що на цьому ж місці стояв дерев’яний костел ще з ХV століття, і каплиця при костелі походить саме з тих часів.

До недавнього часу храм був сильно пошкоджений, проте зараз, хоч і повільно, але йде його відновлення: дах вже поставили, а перед фасадом стоїть риштування. Хочеться сподіватись, що цій пам’ятці таки не дадуть пропасти, принаймі табличка на фасаді говорить, що сам Папа Римський дав благословіння на відбудову храму.

Willa Anna

Ще однією цікавинкою Старої Солі є Вілла Анна. Будівля дуже красиво вливається у навколишцій краєвид, а її архітектурні форми не можуть не зачаровувати. Ця будівля не є пам’яткою архітектури, мабуть років забракло, бо побудовано її було у 1911 році. Зараз тут перебуває неврологічний диспансер.

Фото Романа Бречка (опубліковано 18.02.2009 р.)