Церква св. Іоана Предтечі

Фалиш. Церква Усічення голови св. Івана Хрестителя

Дерев’яна церква, зведена в 1750 році. Належала до оригінальних триверхих будівель бойківського типу. Складалася з трьох зрубів. Зруб квадратової нави посередині був ширший за прямокутні зруби вівтаря й бабинця. До північної стіни вівтаря прилягала ризниця, добудована в XIX столітті. Наву вінчав пірамідальний наметовий верх з двома заломами, бабинець – такий самий верх з одним заломом, а вівтар – верх без залому. Оперізувало споруду широке піддашшя, сперте на східчасто профільовані випусти вінців зрубів. Усередині всі простори розкривалися у висоту. На другому ярусі бабинця були хори, що виходили на західну стіну нави. Розібрана в 1911 році.

Сулик Р. Дерев’яні церкви Стрийщини. – Львів; Стрий, 1993. – С. 43,44.