1966 р. Історія українського мистецтва

Близькою у стилістичному відношенні до «Устюзького благовіщення», а отже й до київської школи, є ікона «Архангел» (кінець XII ст.), яка зберігається у Державному Російському музеї в Ленінграді. Це один з найпоетичніших і зворушливих образів у давньоруському мистецтві. В обличчі архангела тут багато спільного з обличчям архангела з «Устюзького благовіщений», хоч воно дещо світліше: тут так само узагальнено модельована форма, таке ж вохрення, м’які тіні і мигдалевидні з важкими повіками очі, що виражають потаємний неподоланий сум. Очевидно, архангел становив частину деісусної композиції; цей образ мав передати уболівання за долю людства, тому погляд архангела повинен був глибоко зворушувати людей.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 332 – 336.