Поученіє Єфрема Сірина. 1492 р.

Чи не єдиною [пам’яткою 15 ст.] є ілюстрація до книги «Поученіє Єфрема Сірина» 1492 року (Державна публічна бібліотека ім. Салтикова-Щедріна в Ленінграді). На жаль, обличчя зображених на цій пам’ятці Єфрема та Василія грубо підмальовано десь у XVII – XVIII столітті, проте м’які силуети постатей, окреслені простими широкими й спокійними лініями, залишилися недоторканими. Темно- і світло-зелені та червоно-коричневі відтінки, які переважають у мініатюрі, надають колориту теплоти. Безпосередність і певна наївність художнього розв’язання цього твору вказують на те, що майстер був далекий від професійного іконо-писання. Свіжість усього малюнка, простота його художньої мови свідчать про те, що митець близький до джерел народної художньої творчості. Разом з тим у прийомах зображення постаті Василія відчувається вплив монументального настінного живопису.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 325.