2007 р. Парадна шабля Мазепи є!

Дата: 05.11.2007

Здійснено важливе історичне відкриття! В Ермітажі (Санкт-Петербург, Росія) збереглася унікальна шабля гетьмана Мазепи. Парадний комплект. Так, ота легендарна, з зображенням голови козака на руків’ї! Кілька місяців тому, співробітники російського музею, після жорсткого пресингу спецслужб, здійснили ганебну підміну – показали українській журналістці В. Мудрик майстерно зроблену копію шаблі Мазепи!

І хоч про цю історію багато писала преса, нагадаємо хронологію ще раз. На початку 2007 року отаман Американського козацтва Сергій Цапенко дізнався про існування в Канаді неймовірної шаблі гетьмана Мазепи. Почав розслідування. Отримав фото, які переслав українським журналістам. Сайти часописів «Нова Січ» і «Музеї України» оприлюднили фото долучившись до розшуків. Зрозуміли, що то реконструкція.

До нас приєдналася журналістка з газети «Блик» Валентина Мудрик, яка почала телефонувати в Ермітаж з проханням дозволити сфотографувати оригінал шаблі гетьмана, що зберігається у секретному спецхрані ФСБ при музеї. Повідомила навіть номер – 30-6986! Росіяни, ошалівши від такої поінформованості українців, швиденько розробили спецоперацію з перехоплення канадської реконструкції зброї. До Канади вилетіла спецгрупа пітерських чекістів.

Про ті пригоди, за участі канадських і американських спецслужб, можна зняти фільм… Американське козацтво викупило реконструкцію шаблі на добу раніше ніж до неї дісталися росіяни. Розлючені чекісти, які, як виявилося, керують і музеями, дали дозвіл на фотографування шаблі українцями. Але, здійснили підлу підміну. Замість оригіналу шаблі Мазепи під номером 30-6986, виставили теж козацьку шаблю, але більш пізнього періоду, що є копією зброї з головою козака! Валя сфотографувала експонат. Знімки обійшли чимало видань.

Хоча отаман Цапенко і висловив сумнів з приводу значних розбіжностей, перевіряти було ніколи – продовжувалася неймовірна історія з пограбуванням музею Кубанського козацтва в Ховеллі, штат Нью-Джерсі. Нагадаю, там ми зчепилися з керівниками Краснодарського краю і місцевою спецслужбою.

Десь у той же час, ми познайомилися з відомим зброярем і філософом Володимиром Остаповичем, який створив славнозвісний Меч революції і відновив технологію виготовлення булатної сталі. Центр «Булат» під його керівництвом, вирішив виготовити кілька копій шаблі Мазепи. До речі, і автор цих рядків, і В.Мудрик, про це неодноразово писали.

Отримавши фото з Ермітажу, Остапович прогнав їх через комп’ютер, показавши спеціалістам. Ті були категоричними – це не оригінал шаблі Гетьмана! Копія! І зроблена у більш пізні часи!

До справи долучився козацький біоенергетик Валерій Пильник, що підтвердив висновки, вказавши, що оригінал з головою, дійсно існує, і спокійно лежить в Пітері! У цей же час, отаман Цапенко, продовжує досліджувати канадську реконструкцію. Здає шаблю на експертизу до Колумбійського університету. Вчені зробили рентгено-спектрографічний аналіз. Виявилося, що срібло, яке використане в оздобленні, дуже старе. Саме таке було у срібних талерах, які ходили Україною.

Велику кількість тих монет захопив Богдан Хмельницький під Жовтими Водами. У 1654 році, частину монет, передав Москві, яка не маючи власних грошей, поставила на талерах печатку – орла-мутанта. В народі ті гроші назвали єфимками. Отаман здійснив потужне наукове відкриття, про яке – згодом… Виявилося, що існує кілька копій шабель Мазепи, зроблених десь у 18 столітті. Одна з них лежить в Оружейній Палаті Кремля. Зроблені вони в Польщі, клинок виготовлено в Німеччині. Місто Золенген.

Для Мазепи була зроблена іменна, ексклюзивна парадна шабля з головою козака! Теж у Польщі! З німецьким лезом! Її захопили після Полтавської битви, і саме вона зберігається в секретних сховищах Ермітажу! І саме замість неї пітерські чекісти, при мовчазній згоді російських музейників, що є ганьбою для будь-якого порядного історика, а особливо такого відомого музею як Ермітаж, показали пізню копію українцям!

Півроку у нас пішло на розкриття цього ганебного історичного злочину! Нам просто соромно за російських вчених, музейників, крупних чинуш з пітерської ФСБ, які змогли опуститися до рівня відвертої фальсифікації! Ми вже знаємо, що канадська реконструкція – то точна копія оригіналу парадної шаблі Мазепи з Ермітажу! Зроблена по точній метало-гумовій формі. Лезо – іранське, оригінальне, взяте зі старої шаблі того часу.

Українські вчені, журналісти, музейники, американські козаки просто не мають слів, аби виразити своє ставлення до такого безглуздого факту історичної фальсифікації! Цей випадок став великою плямою на репутації російської науки, спецслужб і такого поважного закладу як Ермітаж! Говорити про офіцерів з холодної головою, якось і не хочеться…

Прикметно, що 54-літнього полковника Філіпова, який очолював Малоросейский спецхран, звільнили. Дуже швидко знайшли вони і оті 234 скрині, з матеріалами «Мазепинского дела» – документами, речдоками у слідстві по Мазепі і його соратникам. Ті ящики так ніхто і не відкрив! Вже три століття вони закриті і опечатані смужками з грізним написом «Не открывать до особого высочайшего распоряжения!»

Зрозуміло, у скринях неймовірні сенсації, цікаві матеріали як для російських, так і українських дослідників. Ми давно ту інформацію оприлюднили. Є фото. Відкрийте, вивчить! Вже не кажу про те, що слід запросити українських істориків – як жест доброї волі. Ага!

За особистим наказом когось з генералів, скрині оббили фанерою і дошками, зняли інвентарні номери, зробивши грізний надпис фарбою «Не открывать! ЯД!». Нет слов… Чому вони так бояться того Мазепу? Скільки років пройшло! Ми просимо всіх небайдужих українських і російських журналістів, зателефонувати керівництву Ермітажу, та попросити коментар по цій історії.

Головне, ми довели, що парадна шабля Мазепи існує! Лежить в Ермітажі. В далеких, закритих секретних спецхранах. І українці про це знають. Ми не вимагаємо повернення святих для нас речей, документів! Просимо лише доступу фахівців і журналістів. Не розуміємо, чому росіяни не виставляють експонатів козацької доби для відкритого огляду в вітринах? Невже отой імперський синдром такий сильний?

Ну, і задля об’єктивності, визнаємо – росіяни таки переграли нас з оригіналом шаблі в Ермітажі. А ми їх в Канаді. Ось така вона, помста російських спецслужб. Додайте ще потужну атаку на один з серверів США, де розміщено сайт Американського козацтва. Сервер пошкоджено. 500 сайтів впали. Привіт хакерам Желєзногорська…

Віктор Тригуб, редактор журналів «Музеї України» і «Нова Січ»

Джерело: “Музеї України”