Меморіальний будинок О.П. Довженка

Пам’ятка історії.

Чернігівська обл., смт Сосниця, вул. Довженка, 2.

Загальний опис:

Меморіальний будинок – одноповерхова, дерев’яна рублена хата під солом’яною стріхою з невеличкими прямокутними вікнами.

Будинок має дві кімнати, сіни та комору (9,3 м2). З сіней (11,1 м2) направо ведуть двері в першу кімнату (17,1 м2). В цій кімнаті майже третину займає селянська піч, уздовж неї споруджена лежанка. Кімната має 3 вікна.

Прямо ведуть двері в світлицю (21,1 м2, 3 вікна). В кімнатах збережений такий вигляд, який був при житті О.П. Довженка. На фасаді меморіального будинку встановлений гіпсовий барельєф О.П. Довженка (0,32×0,44 м).

Під барельєфом меморіальна мармурова дошка з написом: “У цьому будинку 12 вересня 1894 року народився український письменник і видатний кінорежисер Олександр Петрович Довженко”.

Площа будинку – 58,6 м2.

Розміри меморіальної дошки – 0,5×0,4 м.

Будинок збудований в кінці XIX ст. Він являє собою звичайну селянську хату. Про неї О.П. Довженко пише: “Хто й коли збудував нашу хату, які майстри – невідомо” (Твори, т.1, стор.46). В цій селянській хатині на вулиці с. В’юнище, що було околицею Сосниці, 12 вересня 1894 року народився Олександр Петрович Довженко.

До 1939 року в цьому будинку проживали батьки О.П. Довженка. До 1959 р. будинок використовувався приватними власниками. За рішенням Ради Міністрів УРСР в січні 1960 р. відкрито літературний меморіальний музей О.П. Довженка, на будинку встановлена меморіальна дошка і барельєф Довженка роботи скульптора М.К. Вронського.

Олександр Петрович Довженко (30.08(12.09).1894-25.11.1956) видатний український радянський кінорежисер, письменник, заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1939 p.), народний артист РРФСР (з 1950 р.).

Олександр Петрович закінчив Сосницьке вище початкове училище, Глухівський учительський інститут (1914 p.), учителював у Житомирі, Києві, навчався в Київському комерційному інституті та Академії мистецтв.

У 1921-1923 pp. на дипломатичній роботі. У 1923-1926 pp. – художник-ілюстратор газети “Вісті ВУЦВК” в Харкові.

У 1926 р. на Одеській кінофабриці О.П. Довженко почав творчу працю в кіно, як сценарист і постановник.

З 1928 р. ставив фільми тільки за власними сценаріями. О.П. Довженко за своє життя створив ряд кінотворів. Славу письменнику принесли фільми “Щорс” (1939 р.), “Земля” (1930 р.), “Мічурін” (1948 р.) та інші.

Вершиною творчості О.П. Довженка є кіносценарій “Поема про море” (1956 p.). З поетичною майстерністю описав рідні місця Олександр Петрович в повісті “Зачарована Десна”.

Довженко працював також як педагог (з 1955 p.- професор) у Всесоюзному державному інституті кінематографії.

У 1941 p. та у 1949 р. за створення кінокартини “Щорс” і “Мічурін”, він удостоєний Державних премій.

Видатний кінодіяч, письменник нагороджений орденом Леніна, орденом Червоного Прапора та іншими нагородами Радянської країни. Помер 25 листопада 1956 року в Москві, там і похований.

У 1960 році на будинку встановлені барельєф О.П. Довженка та меморіальну дошку.

Реставраційні роботи:

У 1959 р. здійснено капітальний ремонт будинку. Документація зберігається в науковому архіві музею О.П. Довженка.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 358.

Тесельська И. В музеї О.П. Довженка // Деснянська правда.- 12.03.1966.