1998 р. Жовківщина

с. Сопошин. (УГКЦ)

Церква Собору пр. богородиці.

У 1487 р. згадується монастир побіч сіл Сопошина, Низменичі і Винники. Існував ще в XVI ст. Первісно церква Втечі до Єгипту пр. богородиці розташовувалася за селом під горою Гараєм, але після трьох пожеж у 1676 р. перенесена в село на місце, виділене Яном III Собєським. Ця церква, збудована з соснового дерева з однією банею на низькому восьмерику нави, простояла до 1910-х pp., коли була розібрана, а поряд з нею у 1912 р. за о. Антона Жолкевського розпочалося будівництво нової мурованої. У 1927 р. церкву посвятив перемиський єпископ Йосафат Коциловський. У престіл вклали мощі св. Иосафата. Закриту з 1961 по 1989 рік церкву використовували на шкільний склад.

Розташована на невеликому узвишші, в північній частині села. Навколо церкви – сільський цвинтар. Мурована, хрещата в плані споруда на високому мурованому з каменя цоколі. Складається з восьмибічної в плані нави, укорочених бокових прямокутних рамен з півночі і півдня, прямокутного бабинця з заходу і півциркульно завершеного вівтаря зі сходу. При вівтарі розташовані невеликі прямокутні ризниці. Середхрестя вінчає півсферична баня з ажуровим ліхтарем і маківкою, посаджена на світловий циліндричний барабан. Рамена церкви вкриті двосхилими дахами, що на торцях утворюють трикутні фронтони, а вівтар – п’ятис-хилим, що над півциркульною частиною переходить у конусовий. Стіни церкви тиньковані, завершені профільованим ґзимсом. Торцеві фасади членовані чотирма пілястрами, які несуть антаблемент, що оббігає всю споруду.

На південний захід від церкви розташована потужна мурована триярусна квадратова в плані дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом з маківкою.