Церква св. Івана Богослова

Розмір зображення: 800:589 піксел

Вперше згадується у документах 1537 та 1620 рр. 1 У 1637 р. збудувала нову церкву і ериґувала парафію ігуменя жіночого францисканського монастиря в Бресті Бенінья Рушковська. Вона ж надала презенту священикові Олексі Абрагамовичу. 2 У 1794 р., згідно з різьбленим написом над дверима, була зведена наступна дерев’яна будівля. 3 Відновлювалась у 1844 р. 4 У 1867 та 1872-1874 рр. громада вчинила опір відлатин-щенню обряду та введенню православ’я, 5 але з 1875 р. церква православна. Урочисто освячена після ремонту 12 червня 1878 р. 6 Наступний ремонт здійснено у 1889 р. 7 Зачинена після першої світової війни і знищена у 1929 р. 8

Це була двозрубна будівля9 з прямокутною більшою навою посередині з бічними, вужчими і нижчими навами по боках та вужчим гранчастим вівтарем, поверненим на південний захід. Двосхилий причілковий дах нави вінчав бароковий восьмибічний ліхтар з маківкою. Вхід на чільному фасаді попереджував невеликий присінок.

Широка і низька двоярусна дзвіниця, яка розташовувалася на південний схід від церкви, мала на першому ярусі від вулиці аркаду та відкриту голосникову аркаду на другому ярусі під низьким наметовим дахом.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – С. 351-352.

3. Гербачевский Т. Русския древности и памятники православия Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Седлецкая губ. ). 1892; Историко-статистическое описание церкви и прихода в селі Собибор. // ХВЕВ, 1890. № 2. – С. 19-21.

Собібор. Церква св. Івана Богослова, 1794 р. Рисунок Оксани Бойко за фото з ЦДІА.

6. ХВЕВ, 1878. № 23. – C. 7.