2007 р. У Черкаській області виявлене підземне місто

Дата: 14.09.2007

У місті Сміла Черкаської області робітники газового господарства, прокладаючи трубу, раптово натрапили на цегельну стіну. Вчені вважають, що підземні приміщення є торговельними складами кінця 17 – початку 18 століття.

“Власне, це підземне місто. Ремісники, купці традиційно піклувалися про збереження свого майна, не просто тримаючи його за дверима, але й ховаючи його від жадібного ока. А це найкраще можна було зробити під землею”, – заявив доктор історичних наук, професор Анатолій Морозов.

Вчені впевнені, що смілянські катакомби – важлива знахідка. З дозволу місцевої влади тут будуть проводити археологічні дослідження, а згодом збережуть як пам’ятку, що стане доступною для туристів зі всього світу.

На глибині півтора метра археологи знайшли цегельні приміщення: чотири-п’ятиметрові арки, об’єднані зводами, з колоною в середині. Збереглися фрагменти підлоги, вкритої якісною фігурною плиткою. На початку 90-их років тут проклали водопровідну трубу, пробивши стіни й залишивши отвір, куди місцеві жителі кидали сміття. Підземними спорудами тоді ніхто не зацікавився.

“Зараз ми трубу не будемо прокладати, будемо обходити. У майбутньому ми плануємо досліджувати сквер наш, і якщо буде наявність якихось порожнеч, тоді будемо думати, що із цим робити”, заявив начальник управління архітектури й земельних відносин Смілянського міськвиконкому Сергій Браунер.

Сміла з кінця 16 століття була потужним торговим центром. Складські приміщення будували під землею. Тому підземні лабіринти розгалужені по всьому місту.

Джерело: “Освітній портал”