Синагога

Синагога

Фото 1920-х pp. зі збірки Національного музеюу Львові (Фототека. – Сколе).

Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 55.

Сколе. Синагога дерев’яна (?)

У „Донесенні Галицькому намісництву” за 1826 рік згадується дерев’яна, датована 1808 роком, синагога. Це була монументальна зрубна будівля під високим чотирисхилим ґонтовим дахом з партеровою прибудовою. Складалася з двох традиційних рівновисоких обсягів: чоловічої молитовної зали й пуліша з жіночими молитовнями на другому ярусі. Стіни жіночих молитовень стягували вертикальні лисиці. Молитовна зала освітлювалася крізь шість прямокутних віконних прорізів. Приміщення, які прилягали до бічного фасаду, були обкидані глиною й побілені, їх покривав високий похилий дах. Знищена під час Другої світової війни.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – dip. 2367. – Арк. 69.

Zabytki województwa Stanisławowskiego. – S. 40.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 55.