2008 р. Правда про історію з-під землі

Катерина Остапенко, Олексій Таран

Дата: 25.07.2008

На Тернопільщині знайшли колишній маєток відомих польських шляхтичів Щепьйонових-Водзінських. Під час поновлених розкопок на території Скалатського замку, археологи натрапили на рештки палацу 18 століття, побудованого за останнім словом тодішньої європейської моди. Тепер вчені сподіваються за кілька років відновити весь старовинний замок.

Завдяки розкопкам, що їх відновили в липні, археологи з’ясували – містечко Скалат старше на півстоліття. Досі історію визначали за мурованою замковою стіною початку 17 століття. Вважали, що ця стіна – фрагмент фортеці, збудованої 1630 року. Споруда захищала дорогу на Кам’янець-Подільський. У 70-роках 17 сторіччя її зруйнували під час оборони від турецько-татарських загарбників.

Та тепер знають напевно – знайдений під час розкопок насипний вал існував задовго до зведення стіни. А люди в цій місцині селилися ще з часів ранньої залізної доби.

Віктор Катрусяк, науковець:

– Приблизно можна встановити історичні межі 17 ст. м. Скалат – вони є досить великі, бо крім цієї фортеці передмістя – це досить велика територія, яка має, напевно, 10 гектарів площі.

Щоби з’ясувати точний час заснування міста, археологи намагаються зібрати якомога більше артефактів. На часі пошуки замкової криниці. Імовірно, вона містилася в одній із веж.

Богдан Стронець, директор ДП ОАСУ “Подільська археологія”:

– Де саме який етап – важко поки говорити бо не відомо де є незачеплений непоруйнований період.

За результатами розкопок архітектори знатимуть, яким був замок, намалюють, відтворять і кожна пам’ятка височітиме на власному підмурівкові. Щоправда, відтворена архітектурна старожитність видаватиметься дещо синтетичною. Адже кожна доба залишала тут свій слід.

Приміром, ця кахляна плитка оздоблювала стіни Скалатівського замку вже у 18 столітті. Тоді замок був одним з наймодерніших палаців. Лотос, зображений на кахлях, – елемент родинного герба магнатів – знаних при дворі короля Речі Посполитої. Скалатський замок відомий як родовий маєток польських шляхтичів Щепйонових-Водзинських.

Тарас Катрусяк, студент:

– Розкопки довели, що построїли замок не поляки. На цьому місці поселення були раніше. Бачите, оці вежі квадратної форми, а з самого початку вони були круглі.

У відбудованих вежах колишньої фортеці діятиме музейна експозиція місцевих артефактів різних часів. Під час розкопок у Скалаті археологи вже зібрали колекції ножів і козацьких люльок.

Джерело: СТБ