Костел богородиці Шкаплерної

Budowa Nowej Świątyni w Szymbarku w latach 1981 – 1984

Z biegiem lat i wzrostem ludności w parafii kościół św. Wojciecha stawał się za ciasny. Dlatego też ówczesny proboszcz ks. Włodzimierz Maziarka zainicjował budowę nowej świątyni. W 1976 roku zgłoszone się z prośbą o zezwolenia na budowę nowego kościoła. Jednak w tamtejszych trudnych czasach o takie pozwolenie było niezwykle trudno. Parafianie jednak już od tego momentu gromadzili materiał na budowę. Po wielu perturbacjach zostaje wydane pozwolenia na budowę kościoła, ale dopiero 23 marca 1981 roku, a więc po przeszło 4 latach od daty rozpoczęcia starań. były dwa projekty nowego kościoła jednak obydwa zostały odrzucone, jeden był «zbyt nowoczesny», drugi natomiast zbyt «agresywny». Zatwierdzono dopiero trzeci rezerwowy projekt pana Zbigniewa Gąsiora architekta z Gorlic. W kronice parafialnej znajdujemy taka notkę: «…parafianie będą mieli nowy, funkcjonalny, duży kościół, w bardzo ładnym miejscu. Sylwetka kościoła piękna nowoczesna z umiarem i poszanowaniem dla tradycji architektury sakralnej…»

Z powodu opóźnień projektowych budowę rozpoczęto wczesną wiosną 1981 roku. Dni 5 kwietnia 1981 roku Ksiądz biskup Piotr Bednarczyk, dokonał uroczystego poświęcenia placu pod budowę kościoła. W homilii wygłoszonej do wszystkich parafian Biskup Piotr powiedział: «Ta ziemia, będzie miejscem świętym oddanym bogu pod Dom Boży» Uroczystość odbywała się w niezwykłej scenerii – placu budowy. kolejnym ważnym etapem było wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę. Uroczystość ta miała miejsce 3 października 1981 roku. (Kamień został poświęcony przez Ojca Świętego Jana Pawła II dnia 8 VI 1979 roku podczas wizyty w Nowym Targu.) Oprócz wmurowania kamienia dokonano również poświęcenia odnowionego obrazu Matki Bożej Szkaplerznej. Msze Świętą celebrował Ksiądz Abp Jerzy Ablewicz w asyście 54 księży i obecności ponad 3000 wiernych. W 1982 roku w imponującym tempie wybudowano wieże kościoła, co budziło podziw wielu gości. Prawie wszyscy parafianie są zaangażowani w budowę świątyni. Ci którzy nie mogą wesprzeć materialnie budowy, pracowali fizycznie. W końcu po wielu trudnych latach nadszedł uroczysty dzień 14 VII 1984 – prace zostają ukończone, następuję dzień poświęcenia świątyni. Abp Jerzy Ablewicz w asyście 80 księży i ponad 5000 wiernych dokonuje uroczystego obrzędu poświęcenia kościoła. Od tego momentu kościół Matki Bożej Szkaplerznej staje się kościołem parafialnym. Budowę świątyni rozpoczął i ukończył w pewnej części ksiądz proboszcz Włodzimierz Maziarka, a dalsze prace przy wykańczaniu kościoła prowadził i prowadzi obecny ksiądz proboszcz Stefan Tabor. Na frontonie kościoła widnieje napis MAGNIFICAT, który na co dzień przypomina o charakterze tej świątyni.

Uroczystości wmurowania kamienia węgielnego poświęconego przez Ojca świętego Jana Pawła II pod budowę nowego kościoła p.w. Matki Boskiej Szkaplerznej w Szymbarku odbyły się w dniu 3 października 1981 roku. Tej ceremonii dokonał J.E. Ksiądz Biskup Dr Jerzy Ablewicz, Ordynariusz Tarnowski.

W dniu 1 lipca 1984 roku J.E. Ksiądz Biskup Dr Jerzy Ablewicz, Ordynariusz Tarnowski, dokonał poświęcenia nowego kościoła w Szymbarku pod wezwaniem Matki Boskiej Szkaplerznej.

Obraz Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel

Centralne miejsce na ścianie prezbiterium świątyni zajmuje obraz Matki Bożej z Góry Karmel, zwaną Matką Bożą Szkaplerzną. Obraz ten został przywieziony do Szymbarku w XVII wieku z Lewoczy na Słowacji. Został ofiarowany jak podaje kronika: «dla mieszkańców Krasnej Hory». Wcześniej obraz ten był umieszczony w starym kościele. Obraz ten malowany jest na płótnie. W 1983 dokonano gruntownej renowacji obrazu, który oprawiono wtedy w ramy, było to wszystko przed umieszczeniem go w nowej świątyni. Z tym obrazem związany jest kult Szkaplerza Świętego, oraz założonego Bractwa Szkaplerza, które trwa od 1759 roku.