Церква Різдва богородиці

Cerkiew na Wólce

Cerkiew parafialna greckokatolicka p.w. Narodzenia Bogarodzicy w Szymbarku-Wólce (obecnie rzymskokatolicki kościół filialny pod tym samym wezwaniem) wzniesiona została w 1821 r. Świątynia remontowana była gruntownie w 1856 i 1927 r. (w 1856 r. dobudowana została m.in. kruchta). Zbudowana została w konstrukcji zrębowej, pobita jest gontami i pokryta blachą. Wieżę z pozorną izbicą wzniesioną w konstrukcji słupowo-ramowej, wieńczy cebulasty hełm ze ślepą latarnią. Cerkiew jest dwudzielna. Do prezbiterium dobudowana jest zakrystia. Nad frontową częścią korpusu świątyni nadbudowana została wieża. W nawie i pod wieżą wydzielony jest babiniec. Ikonostas z zespołem ikon, wolnostojący ołtarz główny i dwa ołtarzyki boczne mają charakter barokowy i pochodzą z 1. połowy XIX w.

Джерело:

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. Narodzenia Bogarodzicy z 1821 r., obecnie kościół rzymskokatolicki; dwudzielna, konstrukcji zrębowej, oszalowana i pokryta blachą, wnętrze: ikonostas z zespołem ikon z I. poł. XlX w. Wieża z pozorną izbicą wzniesiona została w konstrukcji słupowo-ramowej. Wieńczy ją cebulasty hełm ze ślepą latarnią. Nawa i prezbiterium nakryte są wspólnym dachem wielopołaciowym. Nad frontową częścią korpusu świątyni nadbudowana została wieża. W nawie i pod wieżą wydzielony jest babiniec. Wnętrze cerkwi nakryte jest stropami płaskimi. Ikonostas z zespołem ikon, wolnostojący ołtarz główny i dwa ołtarzyki boczne mają charakter barokowy i pochodzą z 1. połowy XIX w.