Церква св.Михаїла

Ксенія Жужа

Церква св.Михаїла

Дерев’яні храми Поділля

Дата: 08.12.2008

Шмирки. Від Ольги Михайлівни ми дізналися, що у сусідньому селі Шмирки також є дерев’яна церква, щоправда занедбана. До речі, у вищезгаданому реєстрі пам’яток Хмельницької області про цю дуже гарну споруду немає жодних відомостей.

Деяка інформація про неї є в книзі 1899 року „Историко-статистическое описаніе церквей и приходовъ Волынской епархіи”: церква Святого Архістратига Михаїла була побудована у 1754 році, ким – невідомо. У 1853 році вона поставлена на кам’яний фундамент, оновлено іконостас, вся церква обшита новими досками, вкрита жерстю та пофарбована.

У цьому ж джерелі розповідається, що у церкві зберігалася древня ікона Богородиці, з якою пов’язані випадки чудотворного зцілення. Зокрема, одній жінці із хворим серцем наснилося, що Богоматір із Шмирок кличе її до себе, вона ледь дійшла за кілька верств до церкви, а біля ікони зцілилася в присутності місцевих прихожан.

Однак потрапити всередину та перевірити, чи є там і досі чудотворна ікона, не вдалося через великий замок на дверях.

Хмельницька область багата на дерев’яні храми. Наприклад, за реєстром пам’яток лише у Волочиському районі їх нараховується біля десятка. Є вони і в інших районах. А скільки ще пам’яток наразі залишаються невідомими чи забутими, як от церква у селі Шмирки?

Довідка на сайті

Довідка на сайті