Церква Різдва богородиці / св. Володимира

Розмір зображення: 674:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, 1985 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 459.

Перша церква ериґована у 1551 р. Стефаном Збаразьким, воєводою Троць-ким. 1 У 1578 р. 2 була збудована наступна дерев’яна церква, яку на початку XIX ст. обладнано, окрім іконостасу, органами. 3 З 1875 р. – православна. У 1890 р. 4 поряд споруджено коштом уряду мурований храм св. Володимира у неовізантійському стилі за проектом синодального архітектора академіка Віктора Сичугова, 5 а зі старої, що грозила заваленням, збудовано у 1897 р. на цвинтарі філійну цвинтарну церкву св. Юрія. 6 Мурована церква зачинена після першої світової війни і перетворена на костел у міжвоєнний період. У 1931 р. в дерев’яній церкві створено неоунійну парафію св. Юрія, яка діяла до початку 1940-х рр. 7 У 1935-1936 рр. в селі діяла і місійна греко-католицька станиця монахів-студитів з Галичини. 8 Під час другої світової війни в селі відновлена православна парафія, 9 яка діяла до виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р.

Мурована, хрещата в плані споруда в неоросійському стилі, нагадує інші споруди архітектора Віктора Сичуґова. Складається з великого куба нави та вужчих вівтаря і бабинця. Нава ззовні увінчана потужною шоломовою банею на сліпому циліндричному низькому барабані. Бічні, надзвичайно укорочені, рамена завершені фронтонами характерної для неоросійської архітектури кілевої форми. Над присін-ком здіймається невисокий чотирибічний арковий ярус вежі-дзвіниці, накритий низьким чотирибічним складним дахом. Стіни церкви декоровані рустом, багато прикрашені порталами, обрамуваннями вікон, арок-голосників, ґзимсами.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 335.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 263, аркуш 87. 5. ХВЕВ, 1890. № 23. – С. 421.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 263, аркуш 87.

7. Lomaz В. Neounia w Diecezji Siedleckiej. // Chrześcijański wschód a kultura Polska. – Lublin, 1989. – S. 55-76; ЦДІА, фонд 309, опис 1, справа 1064.

8. Шематизм Львівської греко-католицької архиє-пархії на 1935-1936 рр. – Львів, 1935. – С. 360.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.