Слобода Шаргородська с

Історичні адміністративні поділи

На попівській садибі були кам’яні пам’ятники у формі півмісяця, які вросли у землю. За переказом – турецьке чи татарське кладовище [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Згадується з 16 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Приєднання: в 1986 р. село Слобода Шаргородська приєднане до м-ка Шаргород [Українська РСР. Адміністративно-територіальний устрій на 1 січня 1987 р. – К.: 1987 р.].

Рішенням виконавчого комітету Вінницької обласної Ради від 23 жовтня 1986 року: у Шаргородському районі включено у межі селища міського типу Шаргород село Слобода-Шаргородська Слободо-Шаргородської сільради.

Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє (28.11.1990, № 503-XII): Виділити з меж міста Шаргорода Шаргородського району Вінницької області територію колишнього села Слобода-Шаргородська в окремий населений пункт.

Президія Вінницької обласної Ради народних депутатів рішеннями від 29 листопада і 3 грудня 1990 року внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Шаргородському районі взяла на облік село Слобода-Шаргородська і утворила в ньому Слободо-Шаргородську сільраду, сільській Раді підпорядкувала села Будне і Грелівка Шаргородської міськради.