2007 р. У Шаргороді відкрили підземні ходи

Валентина Мураховська

Дата: 20.08.2007

На фестивалі сучасного мистецтва ”Арх-Шаргород 2007” у райцентрі Шаргород на Вінниччині дослідники підземель із Москви на центральній вулиці міста викопали яму. Тут, поблизу чоловічого Свято-Миколаївського монастиря, вони знайшли один із входів до підземних тунелів.

Десять років тому в монастирі серед документів натрапили на креслення підземних ходів, але ніхто так і не дослідив їх. Найбільший вхід – біля замку польського канцлера Яна Замойського. Нині він закритий металевими дверима та присипаний землею. Вихід, який знайшли москвичі, – протилежний кінець цього тунелю.

– У дитинстві ми самі ганяли по підземеллях, – розповідає 48-річний мешканець Шаргорода Іван Ковтун. – Я саме тоді лежав у лікарні. Спустився в підвал і побачив сходи, що ведуть під землю, – схоже на величезний погріб. Пройшов 500 метрів, злякався і побіг на вихід. Потім друзі розказали, що це були підземні ходи, й вони по всьому місті.

Тунелі тягнуться близько 8 км. Зроблені у XVI ст.

– Ходи досить просторі, людина поміщається у повен зріст, – каже мер Шаргорода Тимофій Жмурко. – Стелю мають кам’яну. Так, ніби брила зверху суцільна. Стіни теж чимось оброблені, бо земля з них не обсипається.

У центрі міста 6 років тому провалилася під землю стара хата. Стало видно, що підземелля двоярусні. Нижній має 1,60 м заввишки та метр завширшки. Вимуруваний із білого каменю. Верхній зроблений із землі та звичайного каменю. Він вищий і ширший – 2х1,5 м.

– Підземелля досить добре збереглося, – зауважує працівник музею Сергій Іванов, 52 роки. – Там, де люди не чіпали його, немає завалів узагалі. Із москвичами ми пройшли метрів 300. Далі заборонив настоятель монастиря. Сказав, що там можуть бути мощі святих.

На думку росіян, ходи є між усіма будівлями міста й ведуть на інший бік річки Мурашки. Підземелля продовжать досліджувати в червні. У тунелі від замку до центру Шаргорода хочуть зробити освітлення та знести стіну чийогось погреба, який перегороджує шлях. Цим маршрутом з наступного літа збираються водити туристів та гостей фестивалю.

Джерело: “Газета по-українськи”