2008 р. Наказом Кондратюка. Іменем – Сталіна

Вiктор Мельник

Дата: 29.10.2008

Якщо спробувати виділити у Вінницькій області найбільш партизанські місця, то, без сумніву, на першому місці опиниться Іллінецький район. Саме тут, у Шабелянському лісі, базувалася третя партизанська бригада, якою командував Анатолій Кондратюк і яка носила ім’я Сталіна. Згодом ця територія стала головним пам’ятним місцем для колишніх «лісових месників», а нині тут вирішили створити меморіальний історико-культурний комплекс «Партизанський край».

На місці, де в пору війни стояв табір бригади, досі видніються сліди колишнього чималого містечка, а кілька невеликих землянок упродовж багатьох років підтримували з меморіальною метою. Нині зроблено ще один крок у розвитку комплексу: збудовано нову землянку, в якій відкрито підземний музей. Нари, столи, макет радіостанції, пічка – все відповідає реаліям суворого часу.

Крім того, по Шабелянському лісу прокладено спеціальний туристичний маршрут, який проходить по місцях базування окремих загонів партизанської бригади, підготовлено екскурсії. Довжина дистанції стежками партизан – понад п’ять кілометрів, а розставлені по шляху вказівники дозволяють гостям подолати їх навіть без екскурсовода.

Джерело: “Україна молода”