2010 р. Херсонес існував ще в другій половині XIV століття?

Дата: 04.10.2010

Результати досліджень, проведених спільною експедицією у складі учених Національного заповідника «Херсонес Таврійський» і Познаньського університету, свідчать про те, що місто-держава Херсонес проіснувало практично до XV століття нашої ери. Про це кореспонденту УНІАН повідомив генеральний директор заповідника Леонід Марченко.

За його інформацією, недавно в Херсонесі завершилася експедиція, яка тривала більш як півтора місяця. У поточному році учасниками експедиції був досліджений новий квартал. (Відповідно до укладеного з Познаньським університетом договору, спільні експедиції польських і українських дослідників на Херсонесі проводяться вже 10 років, в основному, археологи досліджують ранньо-християнські храми і стародавні базиліки Херсонеса, починаючи з V і закінчуючи XIV століттям; розкопки ведуться на території самого городища – УНІАН).

За словами Л. Марченка, дотепер багато вчених вважають, що Херсонес проіснував в основному до початку XIV століття, а потім місто прийшло у занепад, разом із тим, знахідки останньої експедиції і самі стародавні споруди дають підстави для спростування цього висновку.

За інформацією Л. Марченка, в трьох приміщеннях експедицією знайдені три срібні монети XIV століття, причому, в кожному по одній монеті. «Так, дослідники припускали, що Херсонес існував майже до XV століття, але в окремих його частинах, а тут – центр городища, і це достатньо несподівано», – зазначив гендиректор заповідника.

Він додав, що «залишки приміщень добрі, кладка цікава. Тобто, це були капітальні будови, з грунтовними фундаментами».

Джерело: УНІАН