2007 р. Україна в очікуванні історичної сенсації?

“Кореспондент.net”

Дата: 09.08.2007

З 10 по 21 серпня цього року буде проведена експедиція з підняття артефактів з парусного середньовічного корабля ІX- Х століття в акваторії Чорного моря. Департамент підводної спадщини України в зв’язку з цим заявив, що Україна перебуває на порозі унікального відкриття.

Корабель знаходиться на глибині 139 метрів в акваторії Чорного моря, за 19 миль від Херсонеса вбік Босфору. Точні координати об’єкта були встановлені під час спільної українсько-американської експедиції в 2006 році. Тоді група вчених виявила верхню частину палуби з декількома десятками цілих плоскодонних глечиків таманського типу. А от що перебуває в амфорах і причина затоплення галери поки ще невідомі.

Експерти зазначають, що завдяки значній глибині галера збереглася в ідеальному стані. Тому завданням експедиції є підйом 10 артефактів (керамічних і органічних матеріалів) з місця загибелі корабля для датування цих пам’яток і передачі їх Морському музею України.

Такі дослідження, за словами фахівців, є першими у світі в історії підводно-археологічних розкопок. Повідомляється, що підняття артефактів буде здійснено без занурення аквалангістів, а тільки за допомогою найсучаснішого автономного підводного устаткування з телекерованими підводними апаратами RО AUV, HERCULІ, які управляються дистанційно.

Організатором експедиції є Департамент підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України за підтримки Національної комісії з справ ЮНЕСКО. Допомогу в технічному оснащенні експедиції надає Інститут археологічної океанографії університету Род Айленд США на чолі з доктором Робертом Баллардом, дослідником і вченим, який в 1985 році знайшов у водах Атлантики залишки знаменитого Титаніка.

До складу флотилії експедиції входять два науково дослідницьких кораблі Аllіance (Німеччина) і Фламінго (Україна), які цілодобово будуть підтримувати телекомунікаційний зв’язок з метою одержання відео- даних і комунікації вчених під час експедиції.

Канал Natіonal Geografіc буде знімати про цю експедицію науково-популярний серіал, що згодом будуть транслювати в американських школах.

Джерело: “Музеї України”