Пам’ятник проривателям блокади 1942 р.

Пiд час оборони Севастополя моряки ескадри 207 разiв проривалися в оточене мiсто, пiдвозячи пiдкрiплення, боєприпаси та вiдвозячи поранених. Наприкiнцi червня 1942 року ворогу вдалося перервати морське повiдомлення Севастополя з Великою землею. Останнiм прорвався в мiсто в нiч на 27 червня корабель “Ташкент”. Мужньо захищали чорноморцi Одесу, Керч, Новоросiйськ.

Пам’ятний знак у виглядi арки встановлений у нiшi пiдпiрної стiни Приморського бульвару. Пiд аркою – барельєф iз зображенням бойового корабля на тлi Графської пристанi. Нижче – 2-метрова бронзова плита з назвами 28 бойових кораблiв ескадри Чорноморського флоту. На двох бронзових бiчних плитах – назви кораблiв, удостоєних звання гвардiйських i нагороджених орденом Червоного Прапора. Внизу на гранiтнiй плитi – контурне зображення Чорного моря з позначенням мiст-героїв Севастополя, Одеси, Керчi, Новоросiйська. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].