Пам’ятник авіаторам флоту, 1941 - 1945 рр.

Чимало яскравих сторiнок в iсторiю Великої Вiтчизняної вiйни вписали авiатори-чорноморцi. Вони одними iз перших вступили в бiй з фашистами, вiдважно били ворога при оборонi й звiльненнi Севастополя, Одеси, Керчi, Новоросiйська, Кавказу. За роки вiйни льотчики-чорноморцi зробили 130 тисяч бойових вильотiв, знищили 2149 ворожих лiтакiв, 632 кораблi й транспорту. 61 авiатор вiдзначений високим званням Героя Радянського Союзу, понад 60 тисяч нагородженi орденами й медалями.

У мiстi Севастополi на проспектi генерала Н.А. Острякова пiднiмаються 30-метровi направленi вгору пiлони, вершини яких увiнчанi стилiзованими лiтаками. Пiднiжжя пам’ятника обрамлено стiною Пам’ятi. На бронзових плитах увiчненi назви авiацiйних частин, найбiльш проявивших себе в боях з фашистами. На 19 гранiтних стелах висiченi iмена 1296 авiаторiв Чорноморського флоту, що загинули в боях з гiтлерiвськими загарбниками. Скульптор Ю.А. Канашин, архiтектори М.В. Фортуна, М.Г. Раду, iнженер В.I. Панфiл. Бронза, гранiт, залiзобетон. 1981. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].