Пам’ятник 7-й бригаді морської піхоти, 1941 р.

Нев’янучою славою покрили себе воїни 7-ї бригади морської пiхоти. Пам’ятник воїнам 7-ї бригади морської пiхоти споруджений у мiстi Севастополi на Гасфотiй горi. Скульптор В.Е. Суханов. Залiзобетон. 1968.

У серпнi 1941 року була сформована 7-а бригада морської пiхоти. Її очолив полковник Е.I. Жидiлов, який почав службу в Червонiй Армiї ще в днi Великої Жовтневої Соцiалiстичної революцiї. 7-а бригада морської пiхоти брала участь в оборонi Севастополя з першого й до останнього дня, 30-31 жовтня 1941 року вона тримала рубiж бiля шосе Євпаторiя – Саки.

На початку листопада 1941 року бригада зайняла оборонний рубiж бiля Мекензiєвих гiр i втримувала його майже пiвроку. У перiод запеклих боїв за Севастополь у червнi 1942 року вона боролася на схилах Сапун-гори.

Пам’ятник являє собою двi 8-метровi стели, на яких рельєфне зображення матроса з автоматом i напис: “Воїнам 7-ї бригади морської пiхоти, що загинули в боях iз фашистськими загарбниками в 1941-1942 роках” i вiршi, присвяченi мужностi й героїзму морякiв Чорноморського флоту. Вони закiнчуються строфою:

И нет средь нас безымянных героев;

Вам званье дано – черноморский матрос.

[Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].