2010 р. Настав час равеліни перетворювати на музеї

Микола Семена

Дата: 06.07.2010

4 липня Міністерство оборони України, адміністрація Севастополя запросили гостей міста, низку журналістів України та Росії, на урочисте відкриття Військово-морського музею України в Михайлівському равеліні. Це видатна фортифікаційна споруда міста, одна з небагатьох, що збереглися з середини XIX століття до наших днів. Михайлівський артилерійський форт побудований у 1834-1846 роках.

Він використовувався в обороні Севастополя в 1854-1855 роках, а також у роки Великої Вітчизняної війни в 1941-1942 рр. Фортеця знаходиться на Північному березі Севастопольської бухти. Як і розташована ближче до виходу з бухти Константинівська батарея, Михайлівський равелін вірою і правдою служив захисникам міста, артилерійським вогнем перегороджуючи шлях кораблям ворога до міста. Будувався Михайлівський равелін із вапняку, що видобували в каменоломнях Кілен-балки.

Довжина батареї складає 205 метрів із флангами, товщина зовнішньої захисної стіни – 1,8 метра. У тильній частині равеліну була захисна стіна з ровом. До внутрішніх кутів дворових фасадів раніше прилягали дві триярусні башти з амбразурами, проте до наших днів збереглася лише одна. Усередині равеліну розташовувалася анфілада приміщень для особового складу, каземати на обох ярусах зв’язані між собою коридорами.

На озброєнні форту в роки Кримської війни знаходилося 77 гармат, за рейдом могли вести вогонь 64 з них. Після закінчення Кримської війни форт перетворили в складське приміщення, пізніше він використовувався для розміщення частин артилерії Севастопольської фортеці. І сьогодні його стіни – це суцільні шрами, сліди від бомб, снарядів та куль…

Церемонію відкриття Військово-морського музею, що є філією Національного воєнно-історичного музею України, експозиція якого значною мірою створена на основі колекції «Музею Шереметьєвих» у Балаклаві, відкрив міністр оборони України Михайло Єжель.

– Кращого місця для відкриття музею військово-морської історії України не знайти, – зауважив він. Тут зібрана унікальна інформація про розвиток військової справи на території України. Цьому музею випала велика честь розмістити свої фонди на всесвітньо відомій Михайлівській батареї, сама історія якої нерозривно пов’язана з військовим минулим Севастополя та флоту. Кожен камінь, кожне приміщення цієї легендарної фортеці є носієм власної унікальної інформації, що має бути збережена і передана майбутнім поколінням…

Багата військово-морська історія України. Її сторінки – це морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем навесні-влітку 907 року, морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом навесні-влітку 1616 р., ухвалення Центральною радою «Тимчасового закону про флот Української Народної Республіки» 14 січня 1918 р., підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Військового українського флоту, затверджених «Тимчасовим законом про флот Української Народної Республіки» 29 квітня 1918 р., створення постійно діючого з’єднання Військово-морського флоту Української держави – бригади тральщиків у липні 1918 р.

Не менш славним було й зародження ВМС незалежної України, що почалося з підписання 5 квітня 1992 р. президентом України Указу «Про невідкладні заходи щодо створення Збройних сил України», і створення перших бойових одиниць, комплектація кораблів і частин особовим складом, організація шефства над ними всієї України…

Два дні в музеї були днями відкритих дверей, всі охочі могли оглянути нову експозицію «Героїчний Севастополь». Як повідомив журналістам прес-секретар проекту «Героїчний Севастополь» Олексій Дрьомов, у перший день роботи музей прийняв понад 10 тисяч осіб.

У фортеці відреставрований поки що лише другий поверх равеліну. Тут і розташована основна експозиція. 20 виставкових залів, що розмістилися в казематах батареї, розповідають військову історію міста від Кримської війни 1853-1856 рр. до другої оборони. Всього в новому музеї представлено понад 10 тисяч експонатів. Експозиція нового музею складається з трьох частин: Кримська війна, Перша світова і Громадянська війна, Друга світова війна.

Відвідувачів зустрічає перлина експозиції – зразок озброєння батареї часів Першої оборони – однопудовий кріпосний «одноріг» зразка 1838 р., вага цього знаряддя – 3 тонни, вага верстата – 4 тонни. Сьогодні лише початок створення музею. Найближчим часом оформлять ще два. Площа експозиції складе близько 2,5 тисячі квадратних метрів і охопить вона військову історію Севастополя від моменту заснування міста до наших днів. Ще не відреставровані перший поверх і підвали, що прилягають до приміщення. Для повної реконструкції музею знадобиться не менше 25 мільйонів гривень…

Роль музейних доглядачів виконували військові реконструктори, одягнені у форму, що відповідала залам експозиції. Окрім оригінальних речей, у новому музеї представлені наочні реконструкції шпиталю часів Кримської війни, мініпанорама Балаклавської битви, реконструкція вогневої точки 1942 року та інші раритети військової історії Севастополя.

Експозиція музею відкрита Міністерством оборони України в співробітництві з відомими київськими підприємцями, меценатами та музейниками братами Олексієм та Ігорем Шереметьєвими, які зібрали і виставили в Севастополі найбільшу у світі приватну військову колекцію, пов’язану з Кримською війною і першою обороною Севастополя. Серед раритетів Шереметьєвих представлені елементи екіпіровки воїнів, кокарди, гудзики, полкові знаки, пряжки, нагороди, зброя, а також курильні трубки, пляшки, попільнички, чорнильниці, продуктові коробки підрозділів російської, англійської, французької, турецької та сардинської армій, що брали участь у Кримській війні.

Присутній на святі Олексій Шереметьєв розповів журналістам, що раритети Кримської війни почав збирати ще їхній батько – раніше відомий у Києві художник-оформлювач Євген Шереметьєв. Олексій та Ігор продовжили родинну традицію. Переважна більшість предметів знайдені в Севастополі на місцях битв Кримської війни, де нині розміщуються міські селища та вулиці. Так була знайдена більша частина колекції, що знаходиться в Балаклаві. Слідопитами проведена величезна пошукова робота. Але головне – брати не тримають у сейфах ці багатства, а показують їх людям.

І не випадково після закінчення першої офіційної екскурсії музеєм, яку провів Олексій Шереметьєв, брати за заслуги перед Українською православною церквою були нагороджені церковними орденами Святого великомученика Георгія Побєдоносця. Нагороди вручив митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар.

Джерело: “День”