Діорама “Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 р.”

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський район, Сапун-гора.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою двоповерховий напівкруглий будинок, виконаний з інкерманського каменю. Зовні улаштований видовий балкон. У верхній частині будинку розташовані десять широких вікон для висвітлення мальовничої полотнини діорами. На нижньому поверсі знаходиться експозиційний зал. На другому поверсі розміщена мальовнича полотнина довжиною 25,5 м і висотою 5,5 м, а також предметний план площею 83 м2.

На фронтоні будинку напис накладними бронзовими літерами:

“Диорама Штурм Сапун-горы 7 мая 1944 г.”.

Загальна висота пам’ятника – 13,2 м.

Діорама “Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 р.” являється пам’ятником батального живопису й архітектури. Знаходиться він у 6 км від Севастополя на Сапун-горі, на місці подій, що відбулися.

Спочатку 1 травня 1945 р. на Сапун-горі був відкритий воєнно-польовий музей. До 15-річчя визволення Севастополя від німецько-фашистських загарбників Севастопольський міський комітет партії, виконком міської Ради народних депутатів та Політичне управління Чорноморського флоту прийняли рішення про створення на Сапун-горі монументального мальовничого пам’ятника – діорами “Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 року”.

Виконання замовлення було доручено військовим художникам студії ім. М.Б. Грекова – П.Т. Мальцеву, Г.І. Марченку та Н.С. Прісєкіну. Воєнний консультант – Герой Радянського Союзу, капітан І рангу у відставці Г.В. Терновський.

В основу сюжету покладено прорив могутніх ворожих зміцнень під Севастополем на ділянці фронту в 12 км. Робота з написання мальовничої полотнини діорами велася з 6 грудня 1958 р. до липня 1959 р. у студії військових художників ім. М.Б. Грекова. 4 серпня 1959 р. мальовниче полотнище доставили в Севастополь. Предметний план був оформлений на місці. Будинок для діорами був побудований з інкерманського каменю за проектом архітектора В.П. Петропавлівського.

У предметний план були вмонтовані залишки зміцнень, зброя тощо, знайдені на місці боїв. Майже усі фігури переднього плану мають портретну подібність.

Відкрито діораму 4 листопада 1959 р.

Реставраційні роботи:

У 1974 р. розроблений проект реконструкції будинку. Автор проекту – В.Ю. Бондаренко.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради народних депутатів № 24/947 від 26.12.1986 р.

Охоронний № : 113.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: визначені в межах охоронної зони меморіального комплексу “Сапун-гора”.

Терновский Г.В. Диорама “Штурм Сапун-горы 7 мая 1944 г.”.- Симферополь, 1960.- С. 13-27.

Шебек Н.В. и др. Музей героической обороны и освобождения Севастополя. Путеводитель.- Симферополь, 1982.- С. 118-126.

Авраменко М.П., Кравец А.Т. Сапун-гора. Путеводитель.- Симферополь, 1985.- С. 66-73.

Діорама “Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 р.”. Схематичний план.