[1990 р.] Паспортна інформація

Комплекс пам’яток Графської пристані

Пам’ятка історії

Автономна республіка Крим, м. Севастополь, пл. Нахімова.

Загальний опис:

Пристань являє собою дощатий причал, що переходить в широкі багатоступінчасті гранітні сходи. На верхній площадці сходів збудована колонада доричного ордеру з білого інкерманського вапняку, через яку відбувається прохід з пристані на площу Нахімова. З двох боків колонади з боку причалу в спеціальних нішах встановлені мармурові скульптури.

Над лівою нішею – меморіальна дошка з написом:

“Здесь 22 ноября 1853 года произошла торжественная встреча севастопольцев с вице-адмиралом П.С. Нахимовым после Синопской победы”. Білий мармур, 0,40×0,60. Дошка встановлена у 1948 р., автор невідомий.

Над правою нішею – меморіальна дошка з написом:

“С этой пристани 27 ноября 1905 года лейтенант П.П. Шмидт отбыл на крейсер “Очаков”, где принял командование восставшими кораблями флота”. Білий мармур, 0,60×0,80. Дошка встановлена у 1950 р., автор невідомий.

На підпірній стіні – меморіальна дошка з написом:

“Здесь, ведя бой с противником, 12 ноября 1941 года погиб крейсер “Червона Україна”. Личный состав корабля со своими орудиями перешел на сухопутный фронт и героически защищал Севастополь до последнего дня обороны на батареях: № 112 и № 113 – Максимова дача, № 114 – хут. Дергачи, № 115 – ст. Мекензевы горы”. У центрі дошки – силует крейсера. Червоний полірований граніт, 1,0 х 1,85. Дошка встановлена 20 травня 1965 р.

Графська пристань споруджена у 1783 р. як причал для веслових суден. Завершення будівництва – 1846 р. Автор – інженер-капітан Уптон.

На пристані відбувся ряд історичних подій, увічнених меморіальними дошками.

18(30) листопада 1853 року ескадра російського Чорноморського флоту під командуванням П.С. Нахімова розгромила турецьку ескадру в Синопській бухті. 22 листопада (4 грудня) 1853 року російська ескадра повернулася у Севастополь, де її урочисто зустрічали на Графській пристані.

27 листопада 1905 року лейтенант П.П. Шмідт відбув на крейсер “Очаков”, де прийняв командування повсталими кораблями флоту.

Крейсер “Червона Україна” був побудований у січні 1927 року. Командир – капітан 1 рангу Н.Е. Басистий, з 5 листопада 1941 року – капітан ІІ рангу І.А. Заруба, воєнком – батальйонний комісар В.А. Мартинов. Входив в бригаду крейсерів Чорноморського флоту. 30 жовтня 1941 року крейсер доправив у Севастополь з Тендровської бойової дільниці батальйон Дунайської військової флотилії. Корабель був залишений у Севастополі для артилерійської підтримки сухопутних військ. Стояв у Південній бухті. Неодноразово піддавався атакам ворожої авіації. 12 листопада був підданий масованим ударам, одержав ряд пошкоджень і 13 листопада затонув. 8 грудня 1941 р. з затопленого корабля були зняті дев’ять 130 мм гармат. Особистий склад зі своїм озброєнням був направлений на сухопутний фронт оборони міста.

Реставраційні роботи:

Відновлення та часткова реконструкція після Великої Вітчизняної війни.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975; постанови виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 17-ІІ від 04.12.1964.

Охоронний № : 1830. Згідно з Реєстром № 3581.

Баглей А.И., Артюхов В.М. Город-герой Севастополь.- М.: Стройиздат, 1975.