1974 р. Паспортна інформація

Братське кладовище захисників Севастополя, храм св. Миколи

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський район, Північна сторона.

Загальний опис:

На Братському кладовищі знаходяться 116 пам’ятників на могилах офіцерів та більш ніж 500 пам’ятників на братських могилах. Пам’ятники різні за формою: варіанти обелісків, каплиць, колон, саркофагів та хрестів. Найбільший пам’ятник-каплиця виконаний у вигляді усіченої піраміди. Від головного входу до спільного пам’ятника веде центральна алея. З двох боків – могили.

На братському кладовищі поховані воїни, котрі брали участь в обороні Севастополя у 1854-1855 р.

У 1856 р. в полках та серед моряків, які приймали участь в обороні Севастополя, почався збір коштів на спорудження надгробних пам’ятників та впорядкування кладовищ, які з’явились під час війни. У зборі коштів брали участь широкі маси населення Росії.

Спорудження пам’ятників на Братському (Петропавлівському) кладовищі на Північній стороні почали у 1857 році. У вересні заклали перший спільний пам’ятник усім героям, котрі загинули під час оборони Севастополя. Робота була закінчена у 1870 р. До цього також було встановлено 37 пам’ятників на могилах офіцерів, більш, як 30 пам’ятників на братських могилах, впорядковано більш, як 300 могил. Все кладовище загороджене.

Креслення усіх пам’ятників на братських могилах та деяких пам’ятників на могилах офіцерів виконані у Симферопольській інженерній дистанції.

Каплиця-піраміда та пам’ятник М.Д. Горчакову споруджені по проекту архітектора А.А.Авдєєва, пам’ятник Е.І. Тотлебену – по проекту академіка Карбоньєра (при Головному інженерному управлінні), пам’ятник А.П. Спіцину виконав скульптор Б.В. Едуардс, пам’ятник штаб-офіцерам та нижнім чинам Волинського полку – по проекту архітектора Г. Гронвальда.

В наступні роки робота по спорудженню меморіалу продовжувалася, озеленялася територія.

За дозволом імператора на Братському кладовищі продовжували ховати захисників Севастополя (поховання генерал-лейтенанта Хрульова, військового інженера Бульмеринга, адмірала Кислинського, капітана ІІ рангу Костомарова та ін. Деякі пам’ятники встановлювалися на кошти сімей покійних.

Роботи по благоустрою кладовища продовжувалися всю ІІ пол. 19 ст. та на початку 20 ст.

Реставраційні роботи:

В роки Великої Вітчизняної війни багато пам’ятників було пошкоджено: зруйнована каплиця-піраміда, знищені бюсти у каплицях Тотлебена, Кумані, Горчакова та ін. Реставраційні роботи розпочаті 1968 року і продовжуються.

Взято під охорону згідно постанови № ? ? від ? ?. ? ?. ? ? ? ? 6 не взято

Охоронний № : 1825 (274/1-151). Згідно з Реєстром 3576.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: встановлені рішенням виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 року. (З півночі до огорожі з громадянським кладовищем; з заходу – по вул. Весняна; з півдня по вул. Богданова; зі сходу пагорба – до залізничної гілки).

Парский. Севастополь и памятники его обороны.- Одессcа, 1902.

Литвинов Ф.В. Каталог музея Севастопольской обороны.- Севастополь, 1897.