2008 р. У Балаклаві розпочалася відбудова історичних пам’яток

Наталка Стрілецька, Олексій Біленко

Дата: 04.09.2008

У Балаклаві розпочалася відбудова будинку, де на березі бухти 100 років тому перебувала під час лікування в Криму Леся Українка. Крім того, відтворять ще 3 історичних пам’ятки архітектури тих часів, що дасть змогу надати місту первісного вигляду. Але спочатку реставратори повністю розібрали споруди на камінці.

Будівлі десятки років перебували в занедбаному стані. Експертна комісія після детального обстеження вирішила, що споруди перетворилися на руїни, тож потенційно небезпечні для життя людей.

Олександр Куксин, головний інженер: “Здания были аварийные, практически полностью материал стен был уничтожен ввиду старости, ввиду агрессивно морской среды, плесень, дымовые грибки”.

Перед тим, як демонтувати споруди, спеціалісти ретельно переміряли всі їхні архітектурні форми й елементи та зробили фотофіксацію. За допомогою архівних даних по крихті зібрали матеріали та світлини пам’яток архітектури, що лягли в основу розробки проекту реконструкції. Саме за ними й створять нові кам’яні елементи для відтворення історичних окрас.

Сергій Небутов, директор підприємства-відбудовника: “Основным нашим заданием на проектирование было в первую очередь воссоздать памятники архитектуры в первоначальном облике. Для этого были подняты необходимые фотоматериалы, научные работы исследования”.

Будівельники твердять, що протягом року архітектурні й історичні пам’ятки, зосібна дача, де мешкала вікопомна Леся Українка, відтворять, і балаклавці та гості міста зможуть їх побачити в усій красі.

Джерело: СТБ