2007 р. Матрос і солдат на обороні Севастополя

У місті моряків добудовують меморіал, який почали споруджувати 35 років тому.

Сьогодні у Севастополі відбудеться неординарна подія: на мисі Хрустальний відкриють скульптурну композицію «Матрос і солдат» на честь учасників оборони Севастополя. Хто бував у Севастополі, той відразу зорієнтується, де мис Хрустальний – практично з усіх частин міста видно обеліск на честь міста-героя Севастополя.

Поряд із ним виросла і скульптурна композиція «Матрос і солдат», а також згодом мав постати музей. Відповідне рішення було ухвалене постановою ЦК КПРС і Ради міністрів СРСР 16 травня 1972 року. Одначе у 1988 році фінансування об’єкта припинилося. Було цілком імовірно, що об’єкт ніколи не буде добудований. Пiзнiше довгобуд планували навіть пустити з молотка. Але зважили на думку обуреної громадськості.

Як розповів перший заступник голови Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Казарін, сьогодні буде здано першу чергу будівництва – саму меморіальну частину композиції «Матрос і солдат», постамент якої обклали гранітом, а величезну територію довкола виклали плиткою. Сьогодні біля підніжжя гігантської скульптури запалахкотить Вічний вогонь.

А до 9 травня наступного року завершать спорудження Музею Великої Вітчизняної війни, який тут же, на мисі Хрустальний, стоїть недобудований. На будівництво першої черги меморіалу вже пішло близько 20 мільйонів гривень (здебільшого це благочинні внески), а на другу чергу буде потрібно ще близько 10 мільйонів.

Як стверджує пан Казарін, це на сьогодні найбільший меморіал на території СНД. Він є останнім із п’яти таких головних меморіалів радянських часів, пов’язаних із Перемогою (до цієї п’ятірки також входять Меморіал героїчним захисникам Ленінграда, Меморіальний комплекс на Поклонній горі у Москві, Меморіал «Родина-Мать зовет!» на Мамаєвому кургані у Волгограді та Меморіал «Батьківщина-Мати» на схилах Дніпра в Києві.

Джерело: “Україна молода”