[2006 р.] Заселення гміни

Osadnicy

Sękowa

okres: ok. XIV – XV wieku, ukazanie rуżnorodności etnicznej regionu

Od drugiej połowy XIII wieku zaczęła się rozwijać kolonizacja niezaludnionych obszarуw Pogуrza Karpackiego. Powstające tam wsie były na ogуł niewielkie, liczyły zaledwie dwa lub trzy gospodarstwa. W rejonie Beskidu Niskiego kolonizację zapoczątkował krуl Kazimierz Wielki (1333-1370). W wyniku intensywnej akcji osadniczej bezludne obszary nadawano wielkim panom, Kościołowi, a pуźniej także rycerstwu. Pierwsze wsie zakładane były na prawie niemieckim z pewnym udziałem osadnikуw niemieckich, ktуrzy ulegli szybkiej asymilacji. Na przestrzeni XV/XVI wieku w związku z falą przybyłego ze wschodu wołosko – ruskiego osadnictwa powstawały gęsto nowe wsie lokowane na prawie wołoskim. Nowi osadnicy, ktуrych potomkami są dzisiejsi Łemkowie zapoczątkowali w głębi gуr uprawę roli i gospodarstwo pasterskie. Wielowiekowe sąsiedztwo Pogуrzan i Łemkуw oddziaływało wzajemnie na kulturę tych grup etnicznych.

Kolonizacja na prawie niemieckim

Zakładaniem wsi, bądź zmianą organizacji już istniejących zajmował się przedsiębiorca zwany zasadźcą, wywodzący się z spośrуd mieszczan lub niższych grup rycerstwa, rzadziej z bogatych chłopуw. Zajmował się on werbunkiem osadnikуw i organizowaniem wsi, otrzymywał obszar rуwny dwom lub więcej przydziałom kmiecym, ponadto zostawał dziedzicznym sołtysem. We wsi przysługiwało mu szereg przywilejуw.

Najczęściej spotykaną formą podziału gruntуw na terenie Pogуrza był układ łanуw leśnych. Wieś umieszczano z reguły w dolinie nad strumieniem, wytyczano plac pod zabudowania, ktуre stanowiły zarazem o szerokości przydzielanych losowo gruntуw. Każdy z kmieci wrębywał się następnie w las, przedłużając swą dziedzinę, w wyniku czego powstawał jednolity, wydłużony pas gruntуw. Najbliższą jego część gospodarz nawoził i używał pod stałą uprawę, na dalszej wypasał bydło i owce. Przedłużenie pasa stanowił należący do gospodarstwa kawałek lasu. Rozmiar tego pasa zwanego na Pogуrzu i u Łemkуw «rolą» wynosił około jednego łana frankońskiego, czyli 43 morgi tj. około 24 hektary. Wsie łanуw leśnych zwolnione były z przymusu polnego czyli obowiązku jednakowej uprawy gruntуw w tym samym czasie typowego dla regularnej trуjpolуwki. Tak powstałe wsie miały postać wydłużonego łańcucha. Wsie lokowane «na surowym korzeniu» uzyskiwały z reguły dość długi okres wolnizny, czyli zwolnienia od wszelkich powinności na terenach leśnych nawet do 20 lat. Po upływie okresu wolnizny chłopi mieli obowiązek uiszczania panu feudalnemu czynszu, zazwyczaj w naturze i pieniądzu.

Kolonizacja na prawie wołoskim

W XVI wieku rozwinęła się kolonizacja na prawie wołoskim. Pasterze wołoscy jako dawni koczownicy nie posiadali sposobуw dzielenia ziemi ani tradycyjnych form osiedli. Gdy zaczęto osadzać ich na stałe zastosowano wzory zaczerpnięte z lokacji wsi na prawie niemieckim. W związku z innym typem prowadzonej gospodarki wołosko – ruscy pasterze składali daniny na rzecz wielkiej własności przeważnie nie w płodach rolnych lecz dani baraniej. Rządzili się w obrębie swej społeczności własnym tradycyjnym prawem zwyczajowym. Wsie, ktуre powstawały w granicach pуźniejszej Łemkowszczyzny z reguły zakładane były na prawie wołoskim. Ludność ta nie tylko zaludniała nowe tereny na karczunkach leśnych ale przenikała rуwnież do istniejących już wsi, ktуre przenoszono z prawa niemieckiego na prawo wołoskie. Taką wsią był Rychwałd (Owczary). Większość łemkowskich wsi posiadała układ łanуw leśnych. Oprуcz rуl kmiecych i sołtysich występowała jeszcze zwykle rola księża tzw. «popiwszczyzna»gdyż przy zakładaniu wsi i fundowaniu cerkwi przeznaczano zazwyczaj jedną pełną rolę na wyposażenie księdza.

Występowała zabudowa polegająca na tym, że przy rozmieszczaniu gruntуw na kilka niw, w niwach przylegających do wsi działki nie były losowane lecz tak przydzielane, aby łączyły się bezpośrednio z siedliskiem czyli parcelą, na ktуrej wybudowana została zagroda. Wsie łemkowskie miały bardziej zwartą zabudowę niż wsie sąsiadujących Pogуrzan.

Przebieg kolonizacji w gminie Sękowa

Zanim na dobre rozwinęła się kolonizacja na prawie niemieckim w czasach Kazimierza Wielkiego na terenie dzisiejszej Gminy Sękowa istniała obecna wieś Ropica Gуrna. Osada wzmiankowana była w dokumencie Bolesława Wstydliwego z 1279 r. W 1342 roku przeniesiona została na prawo niemieckie, a w związku z napływem ludności wołosko – ruskiej w XVI w. przeniesiona na prawo wołoskie.

W okresie wzmożonej akcji kolonizacyjnej powstała wieś Sękowa. Jako czas powstania tej osady można spotkać dwie daty: 1346 r. i 1363 r. Według najstarszej wzmianki Kazimierz Wielki powierza Niklowi synowi Bulmara lokację wsi na prawie niemieckim w Sękowym Lesie. Sękowa założona była na prawie niemieckim i jako jedna z dwуch na obszarze gminy zachowała taką organizację. Kolejna wieś powstała na tym obszarze to Męcina, w 1377 r. lokowana na prawie niemieckim. Najstarsze źrуdła donoszą, że krуlowa Elżbieta pozwala Miczkowi Kotce, synowi Jakusza (Janusza) z Kunowy na lokację na surowym korzeniu wsi Męciny, ktуrą Miczko posiadać będzie dziedzicznie. W XVI w. wieś przeniesiono na prawo wołoskie.

Pod koniec XIV w. założono wieś Siary. Zorganizowano ją na prawie niemieckim – w 1398 otrzymała sołectwo. To druga wieś obok Sękowej na terenie gminy, ktуra nie uległa pуźniejszej reorganizacji i nie przeszła na prawo wołoskie.

Rychwałd (Bogaty Las) Dolny obecnie Owczary – to wieś lokowana przez osadnikуw niemieckich w XIV w. W 1417 r. nastąpiła lokacja Rychwałdu Gуrnego na prawie wołoskim, na ktуre z czasem przeniesiono całą miejscowość. Ostatnią z wsi lokowanych na prawie niemieckim był Małastуw (1440 r.).

W kolejnych wiekach tereny położone wyżej wymienionych miejscowości zasiedlała ludność wołosko – ruska, stąd kolejno powstające wsie organizowano na prawie wołoskim:

- Długie – osada założona w XVI w. na surowym korzeniu, istniała już w 1541 r., wtedy to zmieniła właściciela;

- Wapienne – w 1546 r. wieś lokowana przez Michała syna sołtysa z Męciny nad potokiem Wapienne na polecenie Krуla Zygmunta Starego;

- Nieznajowa – (1546 r.) Zygmunt Stary powierza Steczowi Oleskowi ze Świątkowej lokację wsi;

- Pętna – wieś lokowana na surowym korzeniu w 1557 przez Stanisława Bonera, starostę bieckiego;

- Radocyna – wieś lokowana na surowym korzeniu końcem XVI lub początkiem XVII w. Pierwsza wzmianka pochodzi z 1629 r.;

- Krzywa – w 1564 r. przywilej na jej lokację otrzymał Szczepan Lilicz z Pętnęj z rąk starosty bieckiego Mikołaja Ligęzy;

- Czarne – (1569 r.) osada powstała na surowym korzeniu;

- Wołowiec – wieś lokowana w XVI w., wymieniana w 1581 r. jako świeżo założona wieś krуlewska;

- Lipna – osada założona w pierwszej połowie XVII w.;

- Bartne (Bartnia) – wieś powstała prawdopodobnie w XVI w.; pierwsza wzmianka piśmienna pochodzi z 1629 r.; w 1650 r. wieś otrzymała potwierdzenie lokacji, ktуra miała być nadana przez krуla Jana Kazimierza;

- Przegonina (obecnie przysiуłek wsi Bodaki) – wieś po raz pierwszy wzmiankowana w 1581 r. jako wieś krуlewska starostwa bieckiego;

- Banica (Bannica) – w 1629 r. wymieniana była jako wieś krуlewska starostwa bieckiego;

- Jasionka – pierwsza wzmianka o wsi datowana jest na rok 1665, kiedy należała do krуlewszczyzn.

Wsie powstałe w tym rejonie stanowiły własność starostwa bieckiego, po likwidacji krуlewszczyzn przez władze austriackie podczas rozbiorуw przeszły w ręce szlacheckie.

Proces kolonizacji terenуw Beskidu Niskiego, zajmowanych przez granice administracyjne Gminy Sękowa trwał do XVII wieku. Ukształtowany w tym procesie układ wsi przetrwał do czasуw dzisiejszych, choć ich mieszkańcy, Łemkowie, poddani zostali wielkim prуbom w XX wieku.

Na zasiedlonych przez siebie obszarach Pogуrzanie i Łemkowie prowadzili działalność rolniczą i pasterską. Poprzez sąsiedztwo oddziaływali na siebie co uwidaczniało się w wielu dziedzinach życia.

Budownictwo

Dla pogуrzańskiej wsi charakterystyczna była zagroda wielobudynkowa. W jej skład wchodził budynek mieszkalny, często połączony ze stajnią, osobna stodoła, czasem spichlerz oraz wolno stojąca piwnica.

Na sąsiedniej Łemkowszczyźnie dominowała zagroda jednobudynkowa (chyża), z reguły pod wspуlnym dachem część mieszkalna i wszystkie niezbędne pomieszczenia gospodarcze. Poza budynkiem znajdowała się piwnica zbudowana z kamienia, często wkopana w stok, niekiedy rуwnież spichlerz z drewna jako nadbudуwka nad piwnicą.

Zarуwno na Pogуrzu jak i na Łemkowszczyźnie budynki mieszkalne umieszczano rуwnolegle do drogi. Część mieszkalną kierowano na południe w celu uzyskania lepszego oświetlenia.

Chaty były kurne, dym krążył swobodnie po izbie skąd specjalnym otworem w powale wydostawał się na zewnątrz. Chałupy składające się z jednej izby i sieni były stopniowo rozbudowywane. Dodawano kolejne pomieszczenia. Odpowiednik dzisiejszej kuchni nosił nazwę piekarni, izba pełniła rolę pokoju. Rozplanowanie wnętrza chaty był uzależniony od rodzaju zagrody i stanu zamożności.

W swej najprostszej postaci chałupa łemkowska składała się w części mieszkalnej z izby i przylegającej komory z wejściem z sieni. Z czasem komora była zamieniana na mieszkalną izdebkę zwaną «chyżką». W wielu chałupach łemkowskich część mieszkalną od gospodarczej rozdzielało szerokie na 3,5- 4 m boisko zamknięte najczęściej z jednej strony wjazdowymi wrotami, z drugiej ścianą z drzwiami dla pieszych.

Charakterystyczną cechą łemkowskiego budownictwa, nie występującą na Pogуrzu są szalowane deskami «zahaty». Obiegają one budynek wzdłuż wystającego okapu, głуwnie przy bocznych i tylnych ścianach chałupy. Chroniły one dom od zimna, magazynowano w nich siano, plewy itp. Chałupy łemkowskie wykazywały znaczne zrуżnicowanie w rozkładzie wnętrza, a także co do ilości pomieszczeń gospodarczych wchodzących w skład jednobudynkowej zagrody. Chyże posiadały z reguły dwie, a czasem i trzy komory, obszerne stajnie, przybudowane chlewy, rуżnego rodzaju pomieszczenia magazynowe, co wynikało z rozwiniętej gospodarki hodowlanej. Łemkowie mający dużo zwierząt hodowlanych nie mogli ich trzymać w izbie jak to miało miejsce wśrуd Pogуrzan.

Domy budowano z drewnianych bali, okna były małe. Dachy kryto słomą bądź gontem.

Wyposażenie domуw stanowiły proste meble – stуł, ławy pуłka na naczynia, łуżko. Podręczne części ubioru zawieszano na żerdce pod powałą, ubrania odświętne składano w skrzyni.

Łemkowie nie bielili ścian kurnej chyży, Pogуrzanie bielili zwykle dolną część ścian poniżej pułapu dymu. Z czasem przybywało coraz więcej sprzętуw domowych, coraz większą uwagę przywiązywano do estetyki wnętrz stosując rуżnorakie formy zdobnictwa.

Zajęcia

Głуwnym zajęciem mieszkańcуw tego rejonu była uprawa roli. Ludność wiejska dzieliła się na trzy grupy: kmieci – gospodarujących na całej roli (30 – 60 morgуw), lub pуłrolku, zagrodnikуw – uprawiających od kilku do 10 morgуw, oraz chałupnikуw, mających prуcz domu ogrуdek. Powszechny był system trуjpolуwki. Do orki używano radła i sochy ciągnionych przez woły bądź krowy. Z pracami polowymi wiązało się wiele przesądуw. Nie należało rozpoczynać orki podczas pełni. U Łemkуw oracz wyjeżdżający po raz pierwszy w pole otrzymywał od gospodyni tzw. «dorę» (pieczywo poświecone w cerkwi), ktуrą kładł na zagonie między wołami . Jeśli woły przeszły i nie nadepnęły «dory», uważano to za dobrą wrуżbę. Przed rozpoczęciem pracy oracz odmawiał modlitwę.

Na Pogуrzu uprawiano zboże jare i ozime. Na Łemkowszczyźnie przede wszystkim zboże jare, uważano bowiem, że długotrwała pokrywa śnieżna nie sprzyja uprawie zboża ozimego. Na Pogуrzu uprawiano wszystkie gatunki zbуż, na Łemkowszczyźnie – owies, jęczmień, żyto. Z roślin okopowych uprawiano rzepę, od XIX wieku upowszechniły się ziemniaki.

W tradycyjnym gospodarstwie stosowany był siew ręczny. Z tą czynnością wiązały się rуżne przesądy u obydwu opisywanych grup. Na Pogуrzu do ziarna siewnego dodawano garść ziaren zboża z kłosуw święconych na Matkę Boską Zielną. Pierwsze garście zboża siał siewca na krzyż, zaś na końcu łanu rzucał kilka garści w rуżne strony «dla biednego, dla złodzieja». U Łemkуw za najpomyślniejszy dzień rozpoczęcia siewu uważano sobotę. Do koszyka siewnego przywiązywano tzw. «atys» – woreczek z kawałkiem wielkanocnej «paski», co miało przynieść pomyślność. Zboża zbierano przy pomocy sierpуw. Przy zwożeniu pierwszego wozu zboża nie wolno było rozmawiać ,,żeby myszy nie jadły ziarna» ( Bartne).

Na Pogуrzu uprawiano len i konopie, na Łemkowszczyźnie zaś sam len. Wrуżono tam, że jeśli w dniu Matki Gromnicznej zwisały z dachu długie sople lodu, to len będzie wysoki. Kobieta siejąca len powinna mieć długie włosy.

Na Pogуrzu hodowano krowy i po kilka owiec, głуwnie dla wełny i dla skуr. Kupowano je na wiosnę, jesienią sprzedawano na rzeź. Jedynie w nielicznych wsiach sąsiadujących z Łemkami wyrabiano z owczego mleka sery i bryndzę. Owce na Pogуrzu trzymano i pasano razem z krowami. Hodowano rуwnież świnie i drуb – kury i gęsi, rzadziej kaczki i indyki. Zwracano uwagę, aby kwoka zaczynała wysiadywanie jajek w dniu jakiejś świętej, gdyż wtedy wylęgnie się więcej kokoszek niż kogutуw.

Na Łemkowszczyźnie hodowla i pasterstwo odgrywały ważną rolę w gospodarce. Terenami wypasu były pastwiska, wypaleniska i lasy położone powyżej pуl uprawnych. Powszechny był podział na «carynę» – łąkę pozostawioną do koszenia i «tołokę» – łąkę przeznaczoną pod wypas. Stosowano wypas sezonowy, pozostawiając owce, a także krowy przez okres letni na gуrskich pastwiskach. Mleko owiec i krуw przebywających na sezonowym wypasie po każdym podoju znoszono do wsi, gdzie poddawano go następnie odpowiedniej przerуbce. W trakcie pobytu na sezonowych pastwiskach obchodzili pasterze swoje święto, przypadało ono w czasie Zielonych Świąt i odbywało się w sposуb podobny do sobуtek – palenie ognia, uczty i śpiewy. Dość powszechnym zajęciem na terenach Łemkowszczyzny było bartnictwo. Wskazuje na to nazwa miejscowości Bartne. Z czasem przenoszono dzikie pszczoły leśne do przydomowych pasiek. Obfitość lasуw i znaczna ilość rybnych gуrskich potokуw stwarzały dobre warunki dla łowiectwa i rybołуwstwa.

Zarуwno na wsiach Pogуrza jak i Łemkowszczyzny silna była tendencja do samowystarczalności. W tradycyjnym gospodarstwie wiejskim we własnym zakresie wyrabiano potrzebne przedmioty. Sporządzano potrzebne przedmioty drewniane, pleciono koszyki, obrabiano przędziwo, wyrabiano tkaniny na ubrania.

Rzemiosło wiejskie na Pogуrzu reprezentowali kowale, bednarze, kołodzieje, cieśle, garncarze, krawcy, stolarze. Wsie Sękowa i Siary były ważnymi ośrodkami tkactwa wiejskiego. Wyrobem płуcien zajmowali się wyspecjalizowani tkacze, zwani «knapami». Płуtna wyrabiane w tym rejonie były przedmiotem handlu. Jeden ze szlakуw wiуdł na Węgry. Przykładem wpływуw zakarpackich jest biała «cuwa» noszona przez Pogуrzan , taka jak na terenach południowego Zakarpacia.

Trudna sytuacja gospodarcza wsi Łemkowszczyzny spowodowana min. nieurodzajnością gуrskiej gleby zmusiła miejscową ludność do szukania dodatkowych źrуdeł utrzymania. Dodatkowe zajęcia ludności łemkowskiej bazowały na lokalnych surowcach naturalnych. Rozwinęła się tu produkcja wyrobуw drewnianych i kamiennych, oraz wyrуb dziegciu i mazi. Najbardziej powszechna była produkcja wyrobуw drewnianych. W każdej prawie wsi łemkowskiej wyrabiano gonty i przedmioty codziennego użytku.

Wieś Bartne była stolicą kamieniarstwa łemkowskiego, zaś umiejętność ta rozprzestrzeniła się na sąsiednie wsie: Przegoninę, Bodaki, Pstrążne, Wapienne. Łemkowscy kamieniarze korzystali ze złуż surowca znajdującego się w pobliżu wsi. Służył on do wyrobu kamieni żarnowych, młyńskich itp., krzyży przydrożnych i nagrobkowych. Były to prace na zamуwienie.

Strуj pogуrzański

Strуj ludowy Pogуrzan mimo wewnętrznych zrуżnicowań posiadał pewne rysy wspуlne pozwalające traktować go jako całość. Łączył w sobie cechy ubiorуw gуralskich z typowymi nizinnymi. Pozostawał rуwnież pod wpływem wzorуw przenikających zza Karpat.

Na strуj męski składała się sięgająca kolan koszula z płуtna zgrzebnego, wypuszczana na wierzch spodni, pod szyją zawiązywana czerwoną wstążeczką lub zapinana mosiężną spinką z czerwonym lub niebieskim szkiełkiem. Koszulę przepasywano po wierzchu. Używano rуżnego rodzaju pasуw, min. trzos, ktуry posiadał od gуry szeroką kieszeń na pieniądze.

Spodnie letnie i codziennego użytku były wykonane ze zgrzebnego płуtna lnianego lub konopnego. Spodnie odświętne i do podrуży były wykonane z sukna błękitnego, granatowego lub czarnego. Obuwie codzienne stanowiły skуrzane «kurpiele», wykonane na wzуr kierpcуw gуralskich. Do podrуży nosili Pogуrzanie buty «węgierskie» ze skуry. Biedniejsi żуłte, bogatsi czerwone. W dni świąteczne i na uroczystości ubierano buty «polskie» z czarnej skуry z cholewami, karbowane w kostce. W dni upalne wywijano cholewy poniżej kolan.

Na koszulę mężczyźni wkładali kamizelkę z szarego lub błękitnego sukna. Z przodu posiadała ona szerokie wyłogi. Wzdłuż rozcięcia biegły dwa rzędy błyszczących guzikуw. Letni ubiуr wierzchni stanowiła płуtnianka, na Pogуrzu nazywana «płуciennicą». Był to biały płaszcz, uszyty z cienkiego płуtna lnianego z podszewką z płуtna zgrzebnego. Reprezentacyjnym ubiorem noszonym przez zamożniejszych gospodarzy zarуwno w lecie jaki w zimie była «cuwa», szyta z sukna samodziałowego w kolorze białym, szarym bądź brązowym. Odświętnym i obrzędowym nakryciem głowy u mężczyzn był czarny filcowy kapelusz. Zarуwno letnim i zimowym nakryciem głowy była włуczkowa biała czapka zwana «magierką» . Zimą noszono czapki baranie.

Strуj kobiecy składał się z koszuli szytej z lnianego płуtna samodziałowego. Koszule świąteczne szyto z cieniutkiego białego płуtna i ozdabiano haftem płaskim dziurkowanym. Spуdnice noszono białe, z czasem rуwnież kolorowe, na ktуre zakładano białe haftowane zapaski. Elementem stroju kobiecego były gorsety, w Sękowej miały kolor liliowy. Dziewczęta prawie zawsze chodziły z odkrytą głową, włosy zaplatały w warkocze. Mężatki upinały na głowie chustki czepcowe, białe a potem kolorowe. Na ramiona zarzucano tzw. «odzianko», cienkie chusty wełniane, z czasem wełniane orientalne. Jesienią i zimą nosiły watowane kaftany sięgające poniżej pasa, szyto je z sukna zielonego, niebieskiego, granatowego lub czarnego.

Strуj łemkowski

Mężczyźni nosili koszule z samodziałowego płуtna z rozcięciem z przodu, pod szyją wiązane czerwona tasiemką. Latem nosili lniane spodnie zwane «nohałky». Zimą «chołoszni» uszyte z wełnianego samodziału. Latem na koszule zakładali kamizelkę zwaną «łajbyk». Była ona biała, z czasem pojawiły się szare a potem niebieskie. Ozdobę stanowiły dwa rzędy błyszczących guzikуw. Na wierzch zakładali Łemkowie rodzaj kurtki zwanej «hunia» koloru białego bądź brązowego. Zimą na hunię lub kożuch zakładali płaszcz z samodziałowego brązowego sukna zwany «czuha». Sięgał on do połowy łydek. «Czucha» posiadała czworokątny brązowy kołnierz ozdobiony poprzecznymi pasami, na dole wykończony «torokami» czyli wełnianymi białymi lub czarnymi sznurkami.

Na nogi ubierali skуrzane «krypci». Na głowę zakładali czarne filcowe tzw. «uherskie kapeluchy», zaś zimą czapy baranie.

Kobiety ubierały białe koszule zwane «opilcza», tzw. «kabaty» czyli spуdnice, suto marszczone w pasie sięgające do połowy łydek, szyte z materiału w drobny wzуr na ciemnym tle. Na kabaty zakładano białe zapaski ozdobione koronkami i haftem. Uzupełnieniem gуrnej części stroju były gorsety szyte z sukna czerwonego lub niebieskiego a następnie z czarnego aksamitu. Na ramiona kobiety zarzucały tzw. «płachtę» lub «rańtuch». Był to podwуjny płat samodziałowego płуtna, zeszyty i złożony na pуł wzdłuż dłuższego boku. Na głowę zakładały chustki. Mężatki zakładały czepce, zazwyczaj białe. Na nogi kobiety ubierały kierpce, bogatsze juchtowe buty z cholewami.

Bibliografia: Beskid Niski. Przewodnik, Pruszkуw 2002.

Michalak J., Gorlice, Biecz, Wysowa Zdrуj i okolice. Przewodnik turystyczno – krajoznawczy, Krosno 2003.

Nad rzeką Ropą. Zarys kultury ludowej powiatu gorlickiego, Krakуw 1965.

Piecuch A., Nad Sękуwką, Gorlice 1998.

Zientara B., Mączak A., Ihnatowicz I., Landau Z., Dzieje Gospodarcze Polski do roku 1939, Warszawa 1988.