Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Kościół filialny: Kornie

Odpust: ostatnia niedziela VI

Liczba mieszkańców: 858

Historia parafii:

W r. 1878 w Wierzbicy, leżącej obecnie na terenie parafii w Machnowie Nowym, została utworzona ekspozytura, która objęła swym zasięgiem: Machnów, Mosty Małe, Nowosiółki Małe, Nowosiółki Kardynalskie, Kornie, łącznie 206 osób. Jednak po kilka latach Wierzbica przestaje być ekspozyturą, rzymskokatolicy dojeżdżają do kościoła w Uhnowie. Dwa razy w ciągu roku (na Wielkanoc i Boże Narodzenie) do Wierzbicy przyjeżdżał ksiądz z Uhnowa i odprawiał Mszę św.

Parafia rzymskokatolicka w Machnowie erygowana została 25 maja 1981 r., wydzielono ją z terenów parafii w Lubyczy Królewskiej. Do roku 1951 Machnów i miejscowości należące do parafii wchodziły w skład parafii w Uhnowie. Na skutek przesunięcia granicy państwowej w 1951 r. miejscowości te zostały odcięte od kościoła parafialnego w Uhnowie i przydzielone do parafii w Lubyczy Królewskiej.

Funkcję kościoła parafialnego od r. 1976 spełniała cerkiew, pw. Narodzenia NMP, która bezpośrednio po wojnie spełniała funkcję kościoła filialnego parafii w Uhnowie.

W r. 1982 wybudowano, w stanie surowym, nowy kościół wg. projektu inż. E. Kosak i mgr inż. Jana Rabiegi, o pow. 200 m?, wewnątrz stacje Drogi Krzyżowej z r. 1982, obraz Miłosierdzia Bożego (z tegoż roku), obraz MB Nieustającej Pomocy z r. 1983, w ołtarzu głównym figury: Chrystusa na Krzyżu, MB Bolesnej, św. Jana Ewangelisty z r. 1985

Z kościołem połączona jest plebania

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Narodzenia NMP, w Machnowie Starym, wcześniej cerkiew z r. 1900. Odpust: niedziela po 8 IX

2. Kościół filialny w Wierzbicy, pierwotnie przycerkiewna kaplica grobowa Lityńskich z r. 1860, po r. 1947 magazyn, obecnie przystosowana do celów kultowych.

Kapliczka przydrożna z figurą MB z Lourdes w Machnowie, z r. 1980

C. Cmentarze:

1. Cmentarz komunalny w Machnowie Nowym, założony w r. 2001.

2. Cmentarz greckokatolicki w Machnowie Starym, nieczynny, założony w I. poł. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,3 ha, ogrodzony od frontu metalowymi przęsłami przy murowanych z cegły słupach, z pozostałych stron metalową siatką

3. Cmentarz greckokatolicki w Nowosiółkach Przednich, założony w końcu XVIII w., czynny do k. II wojny światowej, w kształcie czworoboku o pow. 0,27 ha, otoczony wałem ziemnym

4. Cmentarz greckokatolicki w Wierzbicy, czynny, założony na pocz. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,68 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

Odpust: Św. App. Piotra i Pawła (niedziela najbliższa uroczystości)

Lista proboszczów: ks. Stanisław Dec (1976 – 1989), ks. Mieczysław Szynal (1989 – 1994), ks. Bogdan Ważny (1994 – 1998). ks. Andrzej Wysokiński (1998-2003)

Powołania z terenu parafii: s. Lidia Bender (SSCJ), s. Jadwiga Burak (CSSF), s. Barbara Koper (CSSF), s. Joela Michaś (CSSF), br. Wiktor Dec (Alb), br. Tadeusz Pasieczny (OFMConv)

Zgromadzenia zakonne istniejące na terenie parafii: Małe Siostry Jezusa w Machnowie Starym

Liczba katolików: 1360