Садиба Лизогубів

Альтанка

Альтанка

Розмір зображення: 600:800 піксел

Альтанка 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 104].

Альтанка 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Альтанка поч. 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Беседка, первая половина XIX в. Расположена на высоком уступе берега р. Снов. Сохранилась в первоначальных формах классицизма.

Сооружение из кирпича, оштукатурено, типа ротонды. Восемь колонн тосканского ордера поддерживают антаблемент, над которым – полусферический купол, крытый железом. Колонны стоят на разновысоком, соответственно рельефу местности, цоколе.

Памятник представляет интерес как малая форма парковой архитектуры в стиле классицизма первой половины XIX в. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 334].

[1986 р.] Загальний вигляд
2008 р. Загальний виляд