Кам’яниця Лизогубів

Кам’яницю споруджено 1690 р. у садибі чернігівського полковника Я.Лизогуба. У 2-й чверті XIX ст. замість ґанку на головному фасаді збудовано вежу з готичними вікнами та поясом зубців. Будівля частково зруйнована в 1941 – 1943 рр. і відреставрована 1967 р.

Споруда – мурована, одноповерхова, на підвалі; розташована в садибному парку недалеко від краю високого правобережного плато р.Снов.

Прямокутний у плані, симетричний, п’ятикамерний будинок є розвитком традиційного типу народного житла – хати на дві половини. Розпланувальна система – анфіладна. Кімнати перекриті циліндричними та зімкненими склепіннями з розпалубками. В інтер’єрі збереглися рештки пічного опалення й численні ніші в стінах.

Будинок має високий цоколь і двосхилий дах з трикутними фронтонами на причілках. Зовні стіни розчленовані глибокими арковими віконними нішами.

Седнівська кам’яниця – найстародавніша мурована житлова будівля Лівобережної України.

В.В.Вечерський