Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці (Благовіщенська)

Мурована дев’ятидільна однобанева церква споруджена 1690 р. коштом чернігівського полковника Я.Лизогуба як родинна церква-усипальня. Протягом 1796 – 1814 рр. зазнала перебудов: змінено форми дахів і бані У 1980-х роках проведено реставрацію з відтворенням первісних форм.

Церква розташована в центрі селища поруч із садибою Лизогубів і є архітектурною домінантою Седнева.

Споруда – симетрична, суворо центричної пірамідальної композиції. Центральна дільниця – двоярусний восьмерик з високою бароковою банею – різко виділяється своєю висотою. Бічні рамена просторового хреста приземисті, увінчані циліндричними склепіннями з розпалубками й укриті наметовими дахами. Між раменами хреста розташовані невеликі низенькі приміщення. Завдяки цьому створюється ступінчасте наростання архітектурних мас до центральної бані. Споруда не має головного і другорядних фасадів. Вона розрахована на круговий огляд, бо стояла, очевидно, посеред площі і крім функції родової усипальні розглядалася ще як храм-пам’ятник.

В інтер’єрі низьким затемненим бічним приміщенням протиставляється щедро освітлений центральний восьмерик, відкритий на всю висоту, до зеніту бані.

Для пам’ятки характерними є стрілчасті форми арок, склепінь і віконних перемичок. Фасади декоровані нішами різного профілю та конфігурації, півколонками й пілястрами. Стіни муровані з цегли на вапняному розчині, потиньковані й побілені. Дахи укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах.

Церква Різдва Богородиці в Седневі – найдовершеніша дев’ятидільна однобанева церква доби українського Відродження і бароко.

В.В.Вечерський