Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Фото Генрика Белямовича (Henryk Bielamowicz) 10 жовтня 2007 р. з сайту

Церква св.Трійці 1910 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 240].

Szczepiatyn. Dawna cerkiew greckokatolicka, murowana, z r.1910. Obecnie kościół rzymskokatolicki pw. św. Trójcy. W latach: 1998 – 99 zbito odlatujący stary tynk i ponownie otynkowana. Tynki nałożył pan Józef Paluch – murarz z Ulhówka. Z wyposażenia dawnej cerkwi carskie wrota, z piękną polichromią. Obecnie w postaci trzech ołtarzy bocznych. Pierwszy przedstawia Boga Ojca i Chrystusa siedzących na chmurach i wspartych na kuli ziemskiej podtrzymywanej przez trzy aniołki. Nad głowami siedzących gołębica Ducha Świętego. Tło z kłosów i winnych gron. Drugi Matki Bożej z Dzieciątkiem na wzorzystym tle z kłosów i winnych gron. Trzeci z obrazem Serca Jezusowego(tło jw.). Styl eklektyczny. Powstały po r. 1913.

Obok kościoła drewniana dzwonnica z r. 1890, konstrukcji słupowo – ramowej, na drewnianych peckach, o uskokowo zwężających się trzech kondygnacjach; hełm kopulasty z balasem i cebulką zwieńczoną żelaznym krzyżem

Odpust: NMP Matki Kościoła

Більше фотографій: