Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:534 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото 1912 р. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1327, арк. 32. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 362.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1432 р., 1 коли згадується місцевий священик Лев. У 1437 р. священиком був вже Михалко, а у 1570 – Іоан. 2 За легендою, містечко засноване єпископом Іоасафом (Савою), при якому єпископський стіл перенесено Данилом Галицьким з Угруська до Холма. 3 У 1626 р. в містечку була ериґо-вана парафія. 4 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 5 В старій дерев’яній церкві, розібраній у 1872 р., зберігався дзвін з датою “1649”. 6 Як свідчить акт візитації 1741 р. єпископа Феліціана Володковича, церква в цьому році була “нововиставлена коштом побожного братства парафіян тої церкви і ще не докінчена”. 7 Була це тридільна будівля, з дзвіницею над бабинцем. 8 Ймовірно, ця будівля згоріла, бо у 1784 р. збудовано нову подібної структури. 9 У 1872 р. 10 (за іншими даними 1867 р. 11) на новому місці виставлено нову муровану споруду коштом уряду. З 1875 р. – православна. 29 липня 1890 р. освячена після ремонту. 12 Після першої світової війни зачинена. Відчинена на короткий час у 1923 р. 13 Зруйнована 16 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 14 У 1939-1944 рр. в містечку діяла відновлена православна парафія у пристосованому приміщенні. 15

Згідно зі збереженою фотографією 1912 р., 16 церква була мурованою спорудою з восьмибічною навою і прямокутними вівтарем та бабинцем. До боків нави і з заходу бабинця прилягали відкриті портики на колонах, завершені півциркульними фронтонами і дахами. Наву вкривав восьмигранний намет, завершений світловим ліхтарем з цибулястою маківкою. Західний фасад мав півциркульний фронтон. Всі кути споруди були прикрашені пілястрами, віконні прорізи мали півциркульне завершення. В бабинці і вівтарі прорізи були декоровані півциркульними сандриками, а у наві – обрамуваннями.

Дзвіниця, що стояла поруч, була дерев’яною, стовповою, відкритою. Вкривав її зрізаний намет, увінчаний чотиригранним ліхтарем.

1. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источниками- Вильна, 1899. Т. 1.

2. Там само.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 241.

6. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1880. T. IO. – S. 349.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. H9a.

8. Cieślik-Sygowska I. Drewniane cerkwie w świerszczowie na tle architektury greckokatolickiej od XVI do 2. połowy XIX w. w dawnym powiecie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 113.

9. Там само.

10. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

12. ХВЕВ, 1890. № 20. – C. 351.

13. Винниченко І. Українці Берестейщини, Підляшшя й Холмщини в першій половині XX століття. Хроніка подій. – Київ, 1997. – С. 215.

14. Процюк В. Книга пам’яті. – Львів, 1996. – С. 28.

15. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.