Завихост м-ко

Завихост / Zawichost (129a)

Воєводство Краковське (воєводство Тарнобжезьке)

Zawichost – miasto w województwie świętokrzyskim, w powiecie sandomierskim.

Про існування в місті церкви немає безпосередніх даних. Але, виходячи з того, що це давнє місто, розташоване на важливому торговому шляху між сходом і заходом, і само було значним торговим і адміністративним центром, можна припустити, що тут існувала “руська колонія”, яка мала свою церкву. До таких висновків підштовхує і назва одного з ланів – Поповичі, зафіксована в податковому реєстрі 1531 р. [Źródła dziejowe. Tom XIV. Polska XVI wieku pod względem geograficzno-statystycznym. Małopolska. Opisana przez A. Jabłonowskiego. – Warszawa, 1886. – S. 375] Така назва свідчить про існування в місті “попа руського”, а отже і церкви. Ще одним непрямим свідченням є археологічні відкриття сакральних споруд, зокрема первісного плану костелу Пр. Богородиці [Korziejowski W. Zawichost romański. // Roczniki humanistyczne. T. XLII, Z. 4. 1994. – S. 369-387], що повторює план церкви св. Миколи у Львові, і первісно, міг теж бути церквою.