2010 р. Самчики все більш популярні

А. Коломай, О. Горішевський

Дата: 14.08.2010

Державний історико-культурний заповідник «Самчики» цього літа б’є власні рекорди щодо кількості туристичних відвідувань. Популярність маєтку зростає, кажуть працівники заповідника.

На тлі загального відродження інтересу до культурно-історичних пам’яток, не останню роль у цьому процесі відіграла й реклама. Мало того – подвижники музейної справи вдалися до ними ж винайденого «піар-ходу» – розбили обабіч проїжджої траси гостьовий намет. Туристам тут не лише розповідають про красоти історико-культурного заповідника, а й запрошують відпочити у тіні екзотичних дерев у палацовому парку «Самчики».

Виручені кошти йдуть на поточні відновлювальні роботи. А ось з великою реконструкцією все ж доводиться зачекати. Держава, що поволі виходить із кризи, досі не в змозі надати заповіднику необхідне фінансування, яке вимірюється мільйонами гривень.

Самчики привабливі за будь-якої погоди і у всі сезони нині особливо популярні. Відвідувачі тут є щодня – потужна реклама приваблює туристів з усієї України. От би ще зробити капітальний ремонт головного фасаду маєтку та китайський будиночок довести до ладу – і тоді це місце стане справжньою перлиною – кажуть співробітники заповідника. Проблема у тому, що державне фінансування через кризу припинилося, а коштів від відвідувань вистачає лише на поточне утримання маєтку.

Олександр Пажимський, старший науковий співробітник заповіднику: “Утримаємо так, як можемо утримувати. Держава дещо дає, але останній період ,в зв’язку і з кризовим становищем у країні, обмеженими ресурсами грошовими. Тому, наприклад, китайський будинок зупинено реставрацію. Зроблено 50%, потрачено півтора мільйона гривень, і, надіємося, що нова влада зглянеться на пам’ятки культурної спадщини і продовжить реставрацію, наприклад, китайського будинку”.

Поки державні фінансові потоки на ремонт місцевих будівель пересохли, працівники заповідника зосередилися на облаштуванні парку. Потужний буревій, що пронісся цією місциною декілька років тому, завдав йому великої шкоди. Нині тут намагаються відновити насадження, користуючись ще старою схемою закладення парку. А щоб додати ще більшої привабливості – висаджують також екзотичні рослини та рідкісні породи дерев.

Олександр Пажимський, старший науковий співробітник заповіднику: “Ми зараз збільшили породний склад до 280 порід, видів, форм дерев, кущів і стараємось довести до 300. але це не є наша самоціль, тому що такі палацо-паркові ансамблі створювались на місцевому деревостані, місцевій рослинності. Але є дуже цікаві унікуми, релікти, екзоти, є червонокнижні дерева і ми можемо проводити екскурсії навіть біологічні для учнів. Тільки лише не по одних деревах”.

За 15 років маєток у Самчиках зустріне свій трьохсотий рік народження. Цей мальовничий куточок створений у дивній єдності з навколишнім ландшафтом і нині милую око тихою красою і чекає гостей. А ще – коштів, аби зберегти для наших нащадків архітектурні витвори кращих європейських зодчих минулих століть.

Джерело: “Хмельницький портал”