2008 р. У Самборі продають двотонного бронзового Леніна

У Самборі продають двотонного бронзового Леніна, який «пережив» 18 років незалежності. Дешево

Учора, 16 грудня, сесія Самбірської міської ради Львівської області ухвалила рішення, яким дала дозвіл міськкомунгоспу продати одному з благодійних фондів бронзове погруддя В. Леніна, вага якого дві тонни. Ціна символічна – 1 тис. грн, натомість виручені кошти за вождя комуністів цей фонд має скерувати на будівництво пам’ятника «Матері України». Про це сьогодні, 17 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

За прийняття такого рішення проголосувало шістнадцять депутатів із 25 присутніх на сесії. Повний склад міської ради – 30 депутатів. Нагадаємо, що пам’ятник Леніну в Самборі на центральній площі Ринок було відкрито 1979 року. 17 вересня 1990 року позачергова сесія тодішньої об’єднаної Самбірської міської ради, 90% депутатів якої були комуністами, ухвалила рішення про демонтаж цього пам’ятника. За це проголосувало 116 депутатів, проти було 5 і стільки ж утрималося.

Того ж вересневого дня пам’ятник було демонтовано і передано на зберігання на господарський двір житлово-комунального господарства. Тут двотонне бронзове громаддя вождя комуністів пролежало дотепер. Про те, що Ленін вічно живий і має свою ціну, у Самборі згадали тоді, коли відчули гостру нестачу вільних коштів на будівництво нового пам’ятника – Матері України.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»