1976 р. Паспортна інформація

Поселення Саф’яни

Пам’ятка археології

IX – X ст. н.е.

Розміщення:

Одеська обл., Ізмаільський район, с. Саф’яни, у 500 м на північ від села, між шосе та залізницею Одеса-Ізмаїл.

Загальний опис:

Площа поселення 200×400 м. В розрізі обриву висотою до 3 м видно культурний шар товщиною від 30 до 60 см, що містить в собі залишки печей, землянок.

Рельєф місцевості: схил висохлого русла річки.

Під час розкопок було виявлено дві землянки (3,30×2,5 м, 3,2×3,2 м) прямокутної форми з глинобитною підлогою, глинобитними печами та очагами. В землянках знайдені уламки посуду, головним чином сіроглиняних горщиків, зроблених на гончарному крузі. Поверхня посудин прикрашена лінійно-хвилястим орнаментом, інколи вертикальними штрихами. Столовий посуд представлено уламками сіролощених посудин з пролощеним орнаментом салтівського типу.

В одній із землянок знайдено ливарну форму з шиферу, що використовувалась для відливання прикрас – круглих підвісок, які були широко розповсюджені у Стародавній Русі.

Історична довідка:

Пам’ятка відкрита у 1965 р. місцевим вчителем Нечитайло А.К. В серпні 1965 р. проведені розкопки загоном Дністро-Дунайської експедиції Інституту археології АН УРСР під керівництвом старшого наукового співробітника Одеського археологічного музею Кравченко А.О.

Поселення залишено землеробськими племенами. За характером житлових залишків та речового матеріалу відноситься до так званої балкано-дунайської культури. Пам’ятки цього типу поширені в Дністровсько-Прутському межиріччі (Молдова та південно-західна частина Одеської області). Балкано-дунайська культура за етнічним складом неоднорідна. В числі носіїв були слов’яни.

Матеріали та документація зберігаються в Одеському археологічному музеї АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 381 від 27 липня 1971 р.

Охоронний № : 1021

Основна бібліографія, архівні дані:

Кравченко А.А. Дневник раскопок на поселениях Суворово и Сафьяны Измаильского района Одесской области. Август, 1965 / Архів Одеського археологічного музею АН УРСР, № 82558.

1. Генплан розташування поселення.

2. Фото загального плану.

Кравченко А.А. Поселение 9 – 10 вв. н.э. у с.Сафьяны. – Материалы по археологии северного Причерноморья, 1971 г., т. 7, с. 71 – 77.